De Textiel Race Noord-Veluwe wordt van maandag 18 maart tot en met donderdag 11 april gehouden. In deze periode gaan basisscholen op de Noord-Veluwe met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk oud en kapot textiel te verzamelen.

Vanuit Putten doet de Gabriëlschool mee

De Textiel Race wordt gehouden door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten in samenwerking met textielinzamelaar Climpex en afvalverwerkingsbedrijf Rova. Tijdens de Textiel Race kunnen buurtbewoners hun oude en kapotte textiel aanmelden op de website www.textielrace.nl. Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het textiel thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze website worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een schoolreis wint. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van oude kleding en textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Achtergrondinformatie
Per Nederlander belandt er ieder jaar zo’n tien kilo textiel bij het restafval, wat vervolgens verbrand wordt. Dit kan beter! Lever textiel (schoon en droog) in bij de kinderen die meedoen aan de Textiel Race. Of lever het in bij het Afvalbrengstation. Het ingeleverde textiel wordt dan gerepareerd of hergebruikt.

Dit leerzame project combineert bewustwording over de kringloop van materialen met een inzamelactie van textiel. Zo leren kinderen en hun omgeving op een leuke en leerzame manier over het inzamelen en recyclen van oud en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen van experts over repareren, hergebruiken van textiel, consuminderen en welke gevolgen het maken van textiel kan hebben op mens en milieu.

Kijk voor meer informatie op de website www.textielrace.nl.

Meer uit de Agenda Putten