Aaltjesdagen Festival Harderwijk, 10 tot en met 12 juni 2022

De binnenstad van Harderwijk is van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni eindelijk weer het toneel van het Aaltjesdagen Festival Harderwijk. Na twee jaar uitval door corona staat er nu weer een programma met een bruisende mix van muziek, kunst, sport en lekkernijen. 

Qmusic the party op de markt en een spetterend salsafeest op Happie Heppie op de Wijde Wellen luiden het festival op vrijdagavond 10 juni in

Bomvol programma
Zaterdag 11 juni puilt het programma uit van de festiviteiten. Door de hele stad is van alles te doen. Natuurlijk veel muziek. Op de Markt presenteert de Popschool zich al in de middag. ’s Avonds is hier Harderwijk Live!, met optredens van DJ’s en band Popgunn. De Wijde Wellen is van vrijdag tot en met zondag het decor van het foodfestival Happie Heppie, met op alle dagen optredens van tal van bands. En in het Hortuspark is weer een kinderfestival met voor de grotere kinderen techniek uitdagingen.
 
Het P6 Dolfinariumeiland staat tijdens de Aaltjesdagen in het teken van sport. Dan vindt namelijk het Life Goals Festival Harderwijk x Veluwegames plaats, georganiseerd door Stichting Life Goals en Veld42. Het is een multi-sportevenement voor wel dertig teams uit heel Nederland. Deelnemers komen niet uit de topsport, maar zijn mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken én voor wie sport minder vanzelfsprekend is. Denk hierbij aan dak- en thuislozen, statushouders, (ex-)verslaafden en mensen met ggz-problematiek. Bij dit evenement geldt: meedoen en plezier maken is belangrijker dan winnen, want naast prijzen voor de winnaars worden ook de teams met de hoogste FairPlay scores bekroond met een beker en gaat ook de meest enthousiaste deelnemer met een beker naar huis. De voetbalcompetitie is bestemd voor de kwetsbare deelnemers, maar daarnaast worden er ook nog een heleboel andere activiteiten georganiseerd waar ook Harderwijkers aan mee kunnen doen. Denk hierbij aan een snelheidsmeter voor de voetbal, een gatenbord waar mensen doorheen kunnen schieten, een slowbike parcour en een vrije val vanaf 5 meter op een kussen.  Voor ouderen is er dit jaar ‘driewielbiken’ en aan de Strandhaven is er de Sloepenroeiwedstrijd Haal-Op-Gelijk-In.
 
Liefhebbers van traditie en ambacht halen hun hart op bij de shantykoren, het bottervaren en de oude ambachten. Bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg worden haring en paling gerookt. Op het water bij Chez Brochard en de Visafslag zijn vanaf een botter optredens van de 4tuoze Matroze. Molen De Hoop en de Vischpoort zijn te bezichtigen. En natuurlijk zijn het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum open. De weekmarkt is er voor de gelegenheid tot 14.30 uur en bij de Grote Markt is er de traditionele boeldag.
 
Speciale aandacht dit jaar voor de braderie op de boulevard, ook dit jaar weer op zaterdag én zondag. Deze editie heeft net als de foodmarkt een naam gekregen: De FlipFlop Fladdermarkt. De markt biedt niet alleen leuke kramen, maar dankzij een mooie culturele samenwerking ook verrassend (straat)theater. Je kunt er zelfs een Aaltjeshuwelijk sluiten…

Aaltjesdag begon in 1983 als feest ter gelegenheid van de opening van de boulevard. Het is daarmee het langslopende jaarlijks terugkerende feest van de Veluwe. De naam verwijst niet naar de aal (paling), maar naar Aaltje, de beschermvrouwe van de Harderwijkse vissers.
 
Jaarlijks bezoeken circa 50.000 mensen de Aaltjesdagen. Bezoekers wordt aangeraden zo mogelijk te komen met de fiets of het openbaar vervoer. Dit voorkomt lang zoeken naar een parkeerplaats. Parkeer je fiets op de daarvoor bestemde plekken.

Aaltjesdagen Festival Harderwijk, 10 tot en met 12 juni - Bruisend programma met muziek, kunst, sport en lekkernijen.


(Foto: Menno Kuiper)