'Aantal besmettingen gaat onverminderd door'

​Volgens burgemeester Lambooij gaat het met het aantal besmettingen in Putten onverminderd niet goed. “In Putten schommelt de situatie steeds tussen zeer ernstig en ernstig. In Putten zijn de afgelopen periode 2100 mensen besmet geraakt. Dat is dus tien procent van de Puttense bevolking.”

“De afgelopen weken werden gemiddeld twee mensen per week opgenomen in het ziekenhuis.”

Dat blijkt uit een videogesprek dat de gemeente Putten vanmorgen online heeft gezet. Lambooij vervolgt: “In totaal zijn er zeventien mensen, bewezen aan het coronavirus, overleden. Dat alles bij elkaar maakt dat ik helemaal niet zo blij ben met deze ontwikkelingen.”
 
Versoepelingen
"Vanaf vandaag mogen we weer naar een terras maar wel met beperkende maatregelen. Ook in de winkels kunnen mensen weer terecht zonder afspraak. Wel met de restrictie dat er maar één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak mag worden toegelaten. We gaan regelen dat we elkaar niet onnodig tegenkomen op straat", legt Lambooij uit. "Dat hebben we ook gedaan in het voorjaar. Daarvoor hebben we mooie looplijnen gemaakt, we houden een beetje toezicht en zorgen ervoor dat de mensen hun fietsen ergens neer kunnen zetten, zodat die niet in de weg staan. Samen met de winkeliersvereniging, handhaving en de gemeente zorgen we ervoor dat de versoepelingen op een goede manier worden georganiseerd. Voor de weekmarkt geldt dat ook de non-food sector weer mag worden toegelaten. Het is de bedoeling dat medio mei de markten weer één markt gaan vormen rondom het gemeentehuis. Ook dan moeten we goed regelen dat we niet meer dan één persoon per 25 vierkante meter aanwezig hebben."
 
Vaccinatiegraad in Putten
Burgemeester Lambooij heeft geen idee hoeveel mensen in Putten er inmiddels al gevaccineerd zijn. “Die cijfers worden niet lokaal geregistreerd. Landelijk is nu ongeveer dertig procent van de bevolking gevaccineerd, dus ik verwacht dat dat in Putten ook zo zal zijn."

Lambooij is zelf ook nog niet gevaccineerd, maar zal dit zeker doen als hij opgeroepen wordt. Hij kijkt ernaar uit om onbelemmerd weer de gewone dingen te kunnen doen, zoals een diner met kinderen en kleinkinderen, gewoon ergens op visite gaan, zijn moeder van 89 weer samen met zijn broer en zus bezoeken en weer gewoon naar de kerk gaan.