Actiebereidheid onder horecabedrijven is niet heel groot

​Een groot aantal afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hebben hun leden opgeroepen om de terrassen in Nederland vandaag te openen. Veel horecaondernemers hebben wel terrassen buiten gezet, maar de terrassen waren niet geopend voor gasten. Dit was ook het beeld in Putten.

De actiebereidheid onder de horecabedrijven is vandaag niet heel groot.

Een aantal horecaondernemers hebben wel hun terras buiten gezet, maar er is geen sprake van het openen van de terrassen. Ook Martin Koele van Grandcafe De Huiskamer is volop bezig met het schoonmaken van zijn terras. Hij kan niet wachten om de deuren van zijn horecaonderneming weer te openen. “We zijn nu zoveel mogelijk bezig om alles schoon te maken, zodat we er helemaal klaar voor zijn als we weer open mogen.”

Martin en zijn vrouw Alie waren net vier maanden open toen de eerste lockdown werd afgekondigd. “Ik heb veertig jaar als chauffeur gewerkt, maar Alie werkte wel al haar hele leven in de horeca. Toen 2 Brothers te koop kwam te staan vonden we het leuk om ons eigen bedrijf te starten. Toen alles rond was heb ik mijn baan opgezegd en zijn we er vol voor gegaan. Die eerste lockdown had natuurlijk niemand zien aankomen en we hebben daar gewoon enorm veel pech mee gehad. Gelukkig konden we de zomermaanden wel weer draaien en daar hebben we voldoende omzet gedraaid om deze tweede lockdown mee door te komen. De wintermaanden hebben we gebruikt om de zaak helemaal op te knappen. Om zoveel mogelijk onkosten te besparen hebben we zoveel mogelijk zelf gedaan. Nu de werkzaamheden zo goed als klaar zijn kunnen we niet wachten om weer open te mogen.  Ik ben er ook van overtuigd dat we voldoende ruimte hebben om coronaproof te werken. Toch gaan we de boel niet forceren en wachten de adviezen van de overheid af", vertelt Martin.

Ook Ferdi van Essen van Terra Nova had zijn terras buiten staan, maar was niet geopend voor gasten en Richard van de Langemheen van De Dikke Deur had een klein terras gemaakt met de tafels en de stoelen onderste boven. Verder is er bij de meeste horecazaken geen actie gevoerd en zijn de ondernemers in afwachting van de regelgeving van het kabinet.