​Actiecomité Huybertsenweg heeft vertrouwen in goede afloop

Zoals vorige week bekend werd heeft een deel van de omwonenden van de Huybertsenweg twee weken geleden een brief ontvangen van de gemeente Putten met daarin de aankondiging dat er, na akkoord van de gemeenteraad, 25 flexwoningen gebouwd zullen worden op een weilandje aan deze straat.

Na van de eerste schrik te zijn bekomen, hebben de buurtbewoners de handen ineengeslagen om een actiecomité op te richten.

Ruim 170 buurtbewoners hebben zich inmiddels achter dit comité geschaard.

Wel het plan, niet de locatie
Buurtbewoners benadrukken dat zij heel goed beseffen dat nieuwe woningen nodig zijn maar hebben grote bezwaren tegen de gekozen locatie. Het actiecomité heeft de afgelopen week positieve gesprekken gevoerd met de verschillende fracties van de Puttense politieke partijen. Het comité van vijf personen, dat namens de bewoners optreedt, heeft de kans gekregen om de argumenten van de buurt toe te lichten en te benadrukken dat er vanuit de omwonenden geen draagvlak is voor het bouwen van flexwoningen aan de Huybertsenweg.

Gevoel van onrechtvaardigheid
Onder de omwonenden heerst een groot gevoel van onrechtvaardigheid. Dit gevoel komt vooral voort uit eerdere beloftes van de gemeente aan huizenkopers dat het betreffende perceel niet bebouwd gaat worden en het signaal van de gemeente dat wijk Bijsteren ‘af’ is. Het idee om het landelijke perceel in deze staat te behouden, komt van het college zelf en ligt vast in de gebiedsvisie uit 2017. Daarmee vormt dit plan van het college een draai van 180-graden op haar eigen beleid. “We hebben de politiek dan ook verzocht om het college de locatie aan de Huybertsenweg niet verder te laten uitwerken voor het bouwen van de geplande flexwoningen en dus op zoek te gaan naar een geschiktere locatie”, aldus een lid van het comité. Dat het draagvlak voor de locatie ontbreekt, onderstreept het comité met een online petitie. Deze petitie is gericht aan de Puttense gemeenteraad en volledig gebaseerd op de argumenten die gedeeld zijn met de fracties. Buurtbewoners hebben actief gezocht naar medestanders, bijvoorbeeld door het uitdelen van flyers in de wijk over de online petitie. De eerste uitkomsten zijn boven verwachting: na een paar dagen hebben al ruim 400 Puttenaren de petitie getekend. Een duidelijk signaal aan de bestuurders van ons dorp om zich aan haar eigen beleid te houden en de beloftes aan de wijk na te komen.

Burgerparticipatie
De gemeenteraad en haar politieke partijen pleiten al jaren voor meer burgerparticipatie. Buurtbewoners hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de politiek dit signaal van haar burgers oppakt en op zoek gaat naar een geschiktere locatie. Dat is wat de buurt betreft dé weg naar een goede uitkomst voor alle belanghebbenden. Voor geïnteresseerden is de petitie terug te lezen op www.petities.nl door te zoeken op “Huybertsenweg”.