Adopteer een boom

Om ons dorp duurzamer en klimaatbestendig te maken stelt de gemeente Putten 150 bomen beschikbaar. Elk woonadres in Putten komt eenmalig in aanmerking voor de adoptie van een boom. De gemeente Putten heeft acht soorten bomen geselecteerd waaruit inwoners kunnen kiezen. 

De soorten zijn uitgekozen om hun bijdrage voor de lokale fauna en zijn een fraaie toevoeging aan de tuin

In de keuze voor de boomsoorten heeft de gemeente rekening gehouden met zowel kleine als grote tuinen. Hoe groter de boom kan worden, des te meer de boom bijdraagt aan het klimaat en de leefomgeving.

Boomadoptieplan
Het boomadoptieplan biedt inwoners de mogelijkheid om op een eenvoudige en tastbare wijze iets te doen aan klimaatadaptie. Op deze manier werkt de gemeente samen met haar inwoners aan het vergroten van lokale biodiversiteit, het compenseren van bomen en de klimaatdoelstellingen. Klimaatadaptatie is een gemeenschappelijke opdracht. Bomen zorgen voor het terugdringen van hittestress, met name in de bebouwde kom. Het boomadoptieplan houdt in dat de gemeente Putten vanaf 2021 voor een periode van vijf jaar bomen ter beschikking stelt aan haar inwoners. Klimaatadaptatie is een gemeenschappelijke opdracht. Inmiddels is het dorp dankzij het boomadoptieplan sinds vorig jaar al 450 bomen rijker.

De gemeente Putten stelt 150 bomen beschikbaar aan de inwoners die als eerste reageren via www.putten.nl/boomadoptieplan of via telefoonnummer 0341-359611. Geef aan welke boom de voorkeur heeft en geef ook een tweede en derde keuze door. De inschrijfperiode sluit op woensdag 6 december. Als de 150 adoptiebomen voor die tijd zijn vergeven, sluit de inschrijfperiode eerder. Er is geen wachtlijst.
Elk woonadres in Putten heeft éénmalig recht op één boom. Inwoners die al eerder hebben meegedaan komen niet in aanmerking voor een boom. Om wachtrijen en drukte bij de gemeentewerf te voorkomen worden de bomen, medio december, thuisbezorgd. Plant de boom op de dag van ontvangst. Dit is belangrijk, omdat de boom geleverd wordt met kale wortels, zonder kluit. Inwoners die verwachten niet thuis te zijn kunnen dat doorgeven bij hun inschrijving. De gemeente geeft bij de boom ook een uitleg over het aanplanten van de boom.