​Algemene beschouwingen (column)

De begrotingsvergadering met daarbij de Algemene Beschouwingen is net achter de rug. De kern van mijn bedrage was: Hoe houden we het dorp en het buitengebied, in de breedste zin van het woord, leefbaar.

We moeten Putten financieel leefbaar houden.

De grootste kostenpost hierbij is de zorg voor onze inwoners. Juiste zorg ontvangen bepaalt voor een deel hoe prettig je woont in Putten. Er zijn allerlei initiatieven en regelingen gestart om een balans te vinden, die er voor zorgen dat er niet te veel, maar zeker ook niet te weinig zorg wordt geboden.

Het grootste deel van de inkomsten van de gemeente komt van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft aangekondigd om nog eens goed naar de verdeling van de gelden over alle gemeenten te kijken. Het lijkt erop dat de grotere gemeenten meer geld gaan ontvangen ten koste van de kleinere gemeenten. Ik hoef u niet te vertellen dat Putten bij de kleinere gemeenten hoort. Het is dus extra belangrijk om een juiste financiële balans te vinden nu onze inkomsten onder druk staan.

Naast een financiële leefbaarheid is het ook belangrijk dat ons dorp levendig blijft. Putten is zo langzamerhand aan het vergrijzen. Daarom moeten er, wat het CDA betreft, maatregelen getroffen worden om ons dorp voor jonge gezinnen aantrekkelijk te maken. Jongeren vliegen nu eenmaal uit om de wereld te ontdekken, maar we willen wel dat ze weer terugkeren naar ons dorp. De belangrijkste redenen waarom jongeren weer terug komen zijn, ten eerste: Ze kunnen een woning in Putten kopen of huren, ten tweede: Er is voor hen werkgelegenheid en ten derde: Er hangt een prettige sfeer binnen onze gemeente.

Door de woningbouw in Rimpeler en straks in Putten-Zuid (weet u misschien een betere naam?) kunnen we aan jongeren en ook aan gezinnen weer woningen aanbieden. De CDA-fractie zal er zeker voor pleiten om de prijzen hiervan betaalbaar te houden. Nu ik hierboven over werkgelegenheid schrijf, besef ik dat dit de laatste jaren binnen onze gemeente een ondergeschoven kindje is gebleven. In het recente verleden is er besloten om een extra bedrijventerrein te ontwikkelen bij de Henslare. Hiervoor moeten we blijvend aandacht vragen.

Naast de omgeving zijn het vooral de mensen die het leefklimaat in Putten prettig maken. Vanuit het diepst van mijn hart moet ik u zeggen dat ik vind dat we daar heel goed in slagen. Nu ik het einde van mijn column nader, heb ik nog niets verteld over onze ideeën over het leefbaar houden van het buitengebied. Dit laat ik graag als bruggetje bij u achter. Ik zal daar in een volgende column op terugkomen.
 
Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Gertine Elsenaar, fractievoorzitter van CDA Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected].