​Anja Haga (ChristenUnie) bezoekt Putten

Anja Haga, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen voor de ChristenUnie, bracht gisteren (donderdag 30 mei), een bezoek aan de Noordwest-Veluwe. Ze fietste langs bijzondere plekken in Putten, Ermelo en Harderwijk. 

Alle plekken hadden een link met het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie: 'Jouw vrijheid, onze missie'

Anja Haga bracht in Putten een bezoek aan de gedachtenisruimte Oktober '44 en de vrouw van Putten. Daar kreeg ze uitleg van Peter Brink en Bertus Cornelissen. Anja Haga: "Indrukwekkend om te zien hoe Putten is getekend door de razzia. Het laat zien hoe ingrijpend oorlog kan zijn, maar ook hoe belangrijk vrede is. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, samenwerking in Europa is nodig om ons te beschermen". De recente bekladding van de gedachtenisruimte werd besproken. De goede banden met Ladelund maakten indruk op Anja.

Jodenhaat
In Harderwijk bezocht ze de oude synagoge. Hier hoorde Anja van leden van de Stichting Joods erfgoed over het leven van Joden in de Tweede Wereldoorlog in Harderwijk. Anja: "Jodenhaat is nooit goed te praten. Toen niet, nu niet, nooit niet".

Geloofsvrijheid
Vervolgens deed het peloton van Anja Open Doors in Ermelo aan. Hier bezocht ze het bezoekerscentrum en ging ze in gesprek met medewerkers van Open Doors, die vertelden over geloofsvervolging en het belang van de vrijheid van geloof en levensovertuiging. Anja vertelde de aanwezigen dat dit onderwerp niet altijd makkelijk ligt in Europa, maar dat ze ervoor wil strijden om dit onderwerp in Brussel op de agenda te houden.

Erdogan
Anja Haga strijdt in Brussel voor vrijheid in Europa, waaronder geloofsvrijheid. Ook zet ze zich in voor mensen die onder verdrukking lijden, zoals de Armeense christenen uit Nagorno Karabach. Deze week kreeg ze een boze brief van de Turkse president Erdogan met de vraag of ze niet meer van 'Armeense genocide' wilde spreken. Anja Haga: "Deze brief is tekenend waarom Turkije niet kan toetreden tot de EU".