Anton: ‘Mijn vrouw zegt altijd: Ga wat doen, dan ben je veel leuker!’

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Al sinds 1991 is de sympathieke Anton van Leeuwen een van dé groente- en fruithandelaren in Putten. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag is hij met zijn team te vinden in zijn marktkraam op het parkeerterrein voor de Nieuwe Kerk.

Tijd voor vrije tijd…  “Mijn vrouw zegt altijd: Ga wat doen, dan ben je veel leuker!”

Om 04.30 uur staat hij dan op en rond 19.15 uur is hij pas weer thuis. Op woensdag is hij op inkoop. “Vaak houden ze een pallet mooie sinaasappels speciaal vast voor mij.” Op donderdag staat hij in Apeldoorn. “Maar Putten is veel leuker!” Na al die jaren heeft hij echt een band opgebouwd met de Puttenaren. “Ik denk dat zeker tachtig procent vaste klanten zijn. Ze moeten het je gunnen, maar je moet ook altijd eerlijk zijn.”

“Op een gegeven moment zat ik met nekklachten bij de fysio. En hij vroeg me of ik eigenlijk wel tijd heb om te sporten en of ik niet veel te veel met mijn werk bezig ben. Hij zag dat als ik bijvoorbeeld een krat moest tillen vervolgens in die houding bleef doorlopen. Sindsdien heb ik het fietsen ontdekt. Heerlijk in mijn eentje lekker ver fietsen en mijn eigen ding doen. Ik fiets ongeveer 120 kilometer per week. Door de bossen of door het buitengebied. Ik heb weleens geprobeerd met iemand anders te fietsen, maar dan denk ik al snel; schiet nou eens op, joh!”

Ook op vakantie, meestal naar Italië, gaat de fiets mee. “Voor mijn werk moet ik veel lopen, dus ik heb al sterke benen. Ik ben als fietser dan ook een klimmer. In de bergen van Italië hebben mannen, soms jonger dan ik, vaak moeite om mij bij te houden. Mijn vrouw ligt graag bij het zwembad, maar ik ben een doener. Zij zegt vaak: ‘Ga alsjeblieft wat doen, want dan ben je veel leuker!’.”

Naast fietsen vind ik klussen ook erg leuk. Ik kan echt alles, van keukens en badkamers tot elektriciteit. Helaas heb ik daar te weinig tijd voor. Vroeger vond ik tekenen ook erg leuk. Ik had als tiener altijd mijn schetsboek binnen handbereik. Eigenlijk zou ik een keer moeten gaan schilderen, maar ja, wanneer? Als ik met pensioen ga? Nee, daar ben ik nog helemaal niet mee bezig!”

Anton is trots op zijn team in zijn groente- en fruitkraam. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp