Beperkte stijging gemeentelijke belastingen in Putten

Eind februari worden de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen weer verstuurd. Alle belastingen bij elkaar opgeteld, gaan inwoners van Putten één procent meer betalen. Ter vergelijking: in Nederland betaalt men gemiddeld 8,5 procent meer.

Als er wordt ingezoomd op een deel van de belastingen en wel de afvalstoffenheffing, rioolheffing en Onroerendezaakbelasting (OZB) stijgen deze met 1,8 procent

Dat is, volgens de gemeente Putten, een beperkte stijging. Dat komt mede door een korting op de rioolheffing, welke dit jaar ingaat en vier jaar duurt. Huishoudens zonder eigen woning, dus huishoudens die geen Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen, ontvangen daardoor zelfs een lagere rekening dan vorig jaar.

Alles wordt duurder, zo ook de kosten voor de gemeente Putten. De gemeenteraad heeft vorig jaar de inflatiecorrectie voor de Onroerendezaakbelasting (OZB) 2024 vastgesteld op 4,6 procent, wat betekent dat de Onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar met dat percentage stijgt. De Onroerendezaakbelasting (OZB) is een percentage van de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken). De WOZ-waarde is stabiel gebleven in vergelijking met het voorgaande jaar. De WOZ-waarde in Putten, met als peildatum 1 januari 2023, wordt bepaald door taxateurs van de gemeente. Zij kennen de markt en de omgeving als geen ander.