Beschikbaarheid van openbare geldautomaten geen gemeentelijke taak

​VVD Putten stelde begin augustus schriftelijke vragen aan het college over de beschikbaarheid van openbare geldautomaten in Putten.

"De afgelopen jaren zijn openbare geldautomaten ook in Putten grotendeels verdwenen"

“Nu blijkt dat de enige 24/7 geldautomaat in Putten, van Geldmaat, aan de Verlengde Dorpsstraat gesloten te zijn”, aldus Albert de Bruin, fractievoorzitter VVD. “Alternatieve geldautomaten staan binnen in winkels. Kortom in de vroege ochtend, ’s avonds en op zondag dus ontoegankelijk. Dit vindt VVD Putten buitengewoon onwenselijk en daarom willen we van het college weten of het hiervan op de hoogte is." Ook vragen de leden van de partij of het college actie wil ondernemen om zo snel als mogelijk weer een openbaar bereikbare 24/7 geldautomaat operationeel te hebben, bij voorkeur de Geldmaat aan de Verlengde Dorpsstraat.

In de beantwoording van het college staat te lezen: “Wij wijzen erop dat de beschikbaarheid van openbare geldautomaten geen gemeentelijke taak betreft. De gezamenlijke eigenaren van de Geldmaat-automaten (ING, Rabobank en ABN AMRO) hebben de wettelijke verplichting de huidige infrastructuur in stand houden. Wel onderschrijven wij het belang van de beschikbaarheid van geldautomaten nu en in de toekomst.”

Ook stelt het college dat de geldautomaat aan de Verlengde Dorpsstraat niet gesloten is, maar tijdelijk buiten gebruik. “Dit heeft te maken met de verplaatsing van de automaat van de Verlengde Dorpsstraat 3 naar de Verlengde Dorpsstraat 3B. Er zijn echter complicaties ten aanzien van de energieaansluiting”, aldus het college.

“Het operationeel hebben van een 24/7 openbaar beschikbare geldautomaat behoort niet tot de verantwoordelijkheid van het college.” Wat betreft de tijden merkt het college op dat de automaten elke dag om 23.00 uur worden uitgezet en de volgende dag om 07.00 uur weer in bedrijf worden gesteld. “Dit wordt gedaan om eventuele aanvallen op de automaten te bemoeilijken. Er is op dit moment overigens nog geen wettelijke verplichting voor een geldautomaat binnen een straal van vijf kilometer”, aldus het college.