​Bestrijding eikenprocessierups

De gemeente Putten zet ook dit jaar in op de bestrijding en beheersing van de eikenprocessierups.

De gemeente zet, vanaf mei tot en met augustus, in op het monitoren van ongeveer 6000 gemeentelijke eiken, het controleren op larven en rupsen van de eikenprocessierups en het wegzuigen van nesten in gemeentelijke bomen.

Hierbij ligt de prioriteit bij speelplaatsen en woonwijken.

Eikenbomen op de doorgaande wegen worden bespoten met biologische middelen. Ook worden de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups ingezet. In 2020 zijn hiervoor bijna zeshonderd nestkastjes opgehangen voor de kool- en pimpelmezen. Eind maart zijn er ook kastjes opgehangen in de nieuwe wijk Rimpeler.

En in nieuwe ontwerpen van openbaar groen krijgt biodiversiteit van beplanting hoge prioriteit. In de wijk Rimpeler worden bermen ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijke bermen. De plantvakken worden aangeplant met vaste planten om zoveel mogelijk biodiversiteit te creëren.

Melding doen
Inwoners van Putten wordt gevraagd een melding te doen bij het zien van (nesten van) de eikenprocessierups. Geef dit dan door aan de Servicebalie van de gemeente Putten via telefoonnummer (0341) 359 611.

Goed om te weten
De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen. Inwoners die zelf rupsen aantreffen in de eigen tuin kunnen, op eigen kosten, contact opnemen met een boomverzorgingsbedrijf. Kijk voor meer informatie om overlast te voorkomen of bij klachten op de website www.thuisarts.nl/eikenprocessierups. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Foto: Gemeente Putten