Bij hack mogelijk betaalgegevens van Puttense ouderen buitgemaakt

Door Harry Schipper - De adres- én betaalgegevens van tienduizenden huurders, waaronder vele tientallen vooral oudere en kwetsbare huurders in Putten en Harderwijk, zijn bij een cyberaanval mogelijk terechtgekomen in handen van criminelen.

In Harderwijk en Putten treft de cyberaanval enkele honderden overwegend oudere huurders

Van onder andere alle locaties van Habion, zoals Weideheem, De Hoge Plataan boven winkelcentrum Stadsdennen, Op ’t Kerkerf in Hierden en de verzorgingstehuizen Elim en Molenzicht in Putten.

Alle huurders ontvingen afgelopen weekend een brief van vastgoedbeheerder Van der Linden, die voor Habion de huurcomplexen beheert. Daarin adviseert het bedrijf de huurders en hun huisgenoten om de komende periode extra alert te zijn op verdachte emails, app-berichten en telefoontjes. “Ga niet in op ongebruikelijke betaalverzoeken of berichten die u via telefoon of email binnenkrijgt. Neem bij twijfel altijd contact op met ons of met uw bank”, waarschuwt Van der Linden.

De cyberaanval vond begin deze maand plaats bij Aareon, een van de grootste Europese softwareleveranciers, die vooral vastgoedbedrijven en vastgoedbeheerders als klant heeft. En dus ook Van der Linden. De hack vond waarschijnlijk al op 1 februari plaats, maar werd pas op 3 februari ontdekt. Aareon heeft onmiddellijk de servers waarop ook persoonsgegevens waren opgeslagen, buiten gebruik gesteld. Ondertussen waren die persoonsgegevens al wel gekopieerd of onttrokken, zo bleek daarna uit forensisch onderzoek. Verder onderzoek moet nog uitwijzen om welke gegevens het precies gaat.

Ook huurders van de vastgoedtak van verzekeraar Achmea zijn mogelijk slachtoffer van de hack. Zij kregen te horen dat ‘het mogelijk is dat bijvoorbeeld uw adres- en betaalgegevens in handen van derden zijn gekomen’.

Van der Linden Vastgoedmanagement laat in de brief aan zijn Harderwijkse huurders weten ‘het erg vervelend te vinden dat uw persoonsgegevens mogelijk betrokken zijn bij deze cyberaanval’. Ook zegt het berdrijf: ‘Wij vinden het heel belangrijk dat u erop kunt vertrouwen dat uw persoonsgegevens bij ons in goede handen zijn’. Dat Van der Linden zijn huurders pas op 11 februari per brief op de hoogte brengt van de cyberdiefstal, dus ruim een week na de ontdekking ervan, heeft een simpele verklaring: “Wij zijn pas toen op de hoogte gesteld”, zo laat een medewerker desgevraagd weten.