Bijeenkomst over dementie brengt ontmoetingscentrum stapje dichterbij

​Putten voor Elkaar hield afgelopen dinsdag een bijeenkomst over de komst van een ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie én hun naasten of mantelzorgers.

Professionals, mantelzorgers en mensen met dementie waren aanwezig om hierover van gedachten te wisselen

Putten voor Elkaar is door de gemeente gevraagd aan de slag te gaan met ‘Zinvolle dagactiviteiten voor mensen met dementie’. De ambitie is om een inloophuis te creëren voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie én hun naasten of mantelzorgers. Een projectgroep van Putten voor Elkaar is bezig met de voorbereidingen voor een ontmoetingscentrum, waar deze doelgroep terecht kan voor activiteiten, informatie en advies, een verwijzing naar hulp of zorg als dat nodig. Of gewoon voor ontmoeting met een kopje koffie.

In juni heeft een eerste bijeenkomst plaatsgevonden, waarbij hulp- en zorgverleners met elkaar van gedachten wisselden. Afgelopen dinsdag vond de tweede bijeenkomst plaats. “Het was een waardevolle avond met een gemengd publiek. De input die de aanwezigen gaven was goed, er werd meegedacht en er werd in mogelijkheden gedacht. De deelnemers gaven aan wat ze nodig denken te hebben”, vertelt Esther Schipper van Putten voor Elkaar. “Zo vinden deelnemers het belangrijk om op basis van een goede relatie vertrouwen en veiligheid op te bouwen. Er is behoefte aan een aanspreekpunt, een plek waar persoonlijke aandacht wordt gegeven en waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Ook is er behoefte aan een plek waar men laagdrempelig en snel informatie kan krijgen. Dit alles sluit mooi aan op wat we al bedacht hebben. Het was voor ons een bevestiging dat we op het goede spoor zitten. De professionals hebben aangegeven dat zij ook hun steentje bij willen dragen. Het ontmoetingscentrum is vooral voor mensen die nog geen indicatie van de zorg hebben en toch met hun vragen en zorgen hier terecht kunnen. Ook mantelzorgers zijn hier welkom.”

Schipper vervolgt: “De ideeën worden steeds concreter en we hopen dit najaar te kunnen starten met een centraal ontmoetingscentrum met meerdere locaties in de buitengebieden. Dat zal in het begin met één of twee dagdelen zijn. We willen hiermee bijdragen aan het dementievriendelijk maken van de gemeente Putten.”

Naar schatting hebben 460 mensen in Putten dementie. De verwachting is dat dit aantal flink zal stijgen door de toenemende vergrijzing. Dit zal mogelijk kunnen leiden naar een stijging van 990 mensen in 2050. “Dat heeft heel veel effect op de zorg, de mantelzorgers en de naasten. Daarom kan dit ontmoetingscentrum de zorg en mantelzorgers wat ontlasten”, aldus Schipper. “De dagactiviteiten worden ingericht naar de behoeften van de deelnemers. Deelnemers hebben een hele grote stem. Wij gaan het niet regelen en organiseren, maar faciliteren op basis van gelijkwaardigheid. Het wordt een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, gelijkstemden vinden en hun vragen kunnen stellen. Er zullen activiteiten gehouden worden voor deelnemers, maar ook activiteiten voor mantelzorgers. We bieden geen kant en klaar aanbod aan. Naar gelang de behoefte van de deelnemers zal het ontmoetingscentrum zich verder ontwikkelen. We gaan de behoeften peilen en samen kijken wat we ervan kunnen maken.”