Boswerkzaamheden in Speulder- en Sprielderbos

Staatsbosbeheer start in september met bosbeheer en houtoogst in boswachterij Speulder- en Sprielderbos. Er wordt een reguliere dunning uitgevoerd in het gebied rondom Koudhoorn ten westen van Garderen. De werkzaamheden beginnen op 4 september.

Staatsbosbeheer zorgt met de boswerkzaamheden voor een toekomstbestendig en gevarieerd bos

Er worden bomen geveld waardoor andere bomen meer ruimte krijgen voor hun groei. Dit wordt een dunning genoemd. Van tevoren wordt er zorgvuldig beoordeeld in welke bosvakken een dunning noodzakelijk is voor de groei en welke bomen dus geveld moeten worden. "We beheren bossen als leefgebied van planten en dieren, als een plek waar wij allen kunnen genieten en waar onze kinderen kwaliteitshout kunnen oogsten", aldus Staatsbosbeheer.

De bomen die weggaan, zijn aangewezen met een oranje stip. Het zorgvuldig selecteren van de bomen wordt 'blessen' genoemd. Door de dunning krijgen de bomen die blijven staan meer ruimte om uit te groeien tot grote dikke bomen. Staatsbosbeheer stuurt ook op de soorten in het bos. Loofhoutsoorten worden vaak bevoordeeld. Verschillende soorten bomen verhoogt de vitaliteit van het bos en de diversiteit aan diersoorten.

Voorafgaand aan de dunning wordt er een flora en fauna check uitgevoerd. Dat betekent dat Staatsbosbeheer inventariseert wat er in het bos aan dieren en planten leeft. Voor de start wordt nauwkeurig in kaart gebracht of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, worden er maatregelen getroffen om deze te beschermen. Deze plekken worden met de juiste ruimte er omheen uitgezonderd van het boswerk en voorzien van een markering door middel van lint.

De werkzaamheden in het Speulder- en Sprielderbos zijn verdeeld in twee typen. De eerste weken wordt het lichtere hout met machines geveld en de laatste weken zal het zware langhout handmatig geveld worden. De werkzaamheden starten op 4 september en duren waarschijnlijk tot eind december. Dit betekent dat enkele wegen en paden minder goed begaanbaar zullen zijn. Na de werkzaamheden en als het weer het toelaat, worden de wegen zo snel mogelijk opgeknapt.

Na het boswerk liggen er stapels hout langs de paden. Op labels, die op de stammen worden gehangen, valt te lezen waar dit hout naar toe gaat.