Lambooij bespeurt een toenemende nonchalance op het naleven van de regels

Burgemeester Lambooij schrijft een nieuwe informatiebrief waarin ondermeer te lezen valt dat ook in Putten het aantal coronabesmettingen stijgt en dat er twee coronadoden te betreuren zijn. 

Het eerste dodelijke slachtoffer dateert uit dit voorjaar.

Lambooij bespeurt een toenemende nonchalance als het gaat om het naleven van de regels. In het onderwijs is er uitval door ziekte van docenten. Met ingang van maandag 12 oktober is de Gabrielschool locatie Bijstergoed voor een week gesloten. Ventilatie van de klaslokalen is ook in Putten een issue.

Lees hieronder de volledige raadsinformatiebrief.
“In mijn vorige raadsinformatiebrief, ruim een maand geleden, gaf ik aan dat het aantal besmettingen zich leek te stabiliseren. Zoals bekend heeft deze ontwikkeling zich niet doorgezet. Het voert te ver om te zeggen dat wij met dit alles terug bij af zijn. Maar als ik de ontwikkelingen van de afgelopen maand bekijk, baren die mij wel zorgen. Daarom heb ik in de afgelopen weken herhaaldelijk een beroep gedaan op de onderlinge solidariteit in Putten. Met elkaar moeten wij een stap terugzetten om corona te bedwingen. In deze elfde raadsinformatiebrief schets ik op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het coronavirus in Putten.

Algemene indruk Putten
"Ook in onze gemeente stijgt het aantal besmettingen. Ik volg die ontwikkelingen op de voet. Om een afgewogen en eenduidig beeld te krijgen, laten wij ons leiden door de cijfers van de achterliggende 14 dagen. Dat geeft een beter inzicht dan alleen te kijken naar de cijfers per dag. Ook relateren wij de lokale cijfers aan de cijfers in het land en de omliggende gemeenten. Bij een aanzienlijke stijging op één dag treed ik in contact met de GGD om te vernemen of er sprake is van clustering en/of van een herleidbare bron. In de periode tussen zondag 27 september en zondag 11 oktober was er in Putten sprake van 43 geregistreerde besmettingen. Dat is 11,9 per 100.000 inwoners. Dat is aanzienlijk meer dan dit voorjaar. In de media heeft u eerder deze week kunnen lezen dat de tweede golf aan besmettingen heeft geleid tot een dodelijk slachtoffer in onze gemeente. Daarmee betreuren wij nu 2 coronadoden in Putten. Het eerste dodelijke slachtoffer dateert uit dit voorjaar, maar is eerst recent als zodanig erkend. Er valt op het lokaal niveau geen eenduidige verklaring te geven voor de stijging van het aantal besmettingen. Zoals aangegeven is tot op heden geen sprake van clustering of een herleidbare bron. Wel bespeur ik, en met mij onze handhavers, een toenemende nonchalance in onze gemeente als het gaat om het naleven van de regels. Hier heb ik onze inwoners recent in woord en beeld op aangesproken. Hieronder ga ik nader in op een aantal meer specifieke zaken."

Intensivering van het overleg op lokaal niveau
 In de afgelopen dagen hebben de leden van het college van B en W en de ambtelijke medewerkers actief contact gezocht met de diverse geledingen in onze gemeente. Dit om een goed zicht te krijgen op de impact van het aantal oplaaiende besmettingen in onze gemeente. En vanzelfsprekend ook om eenieder vanuit de gemeente een hart onder riem te steken.

Kerken
'Binnen de VNOG heeft een werkgroep met input uit verschillende gemeenten een memo opgesteld ten behoeve van de kerken. Daarin wordt ingegaan op het handelingsperspectief voor de kerken na de nieuwe maatregelen en adviezen. Deze hebben immers behoorlijke impact voor de diensten, voor zover deze niet digitaal zijn. De memo hebben wij naar de lokale kerkgemeenschappen doorgeleid.'

Onderwijs en kinderopvang
"Het is passen en meten”, krijgen wij terug. Er is uitval door ziekte van docenten. Met ingang van maandag 12 oktober is de Gabrielschool locatie Bijstergoed voor een week gesloten. Dit in verband met de uitval van leerkrachten. Lessen worden daardoor deels digitaal gegeven. Maatwerk is het parool. Ventilatie van de klaslokalen is ook in Putten een issue. Inmiddels worden, vanuit de onderwijskoepels, de nodige maatregelen in gang gezet. Ook wordt op rijksniveau onderhandeld over een passende compensatie. De kinderopvang in Putten weet zich op dit moment te redden. Maar ook hier dreigt op termijn een capaciteitsprobleem door uitval wegens ziekte.'" 

Zorginstellingen
"De maatregelen bij Elim en de Schauw zijn aangescherpt. Bezoekers dienen zich te registreren en mondkapjes te dragen. Om snel te kunnen testen heeft de Zorggroep Noordwest Veluwe inmiddels een eigen teststraat in gericht. Op korte termijn wordt een nader bestuurlijk overleg tussen de zorggroep en het college ingepland. Bij de bewoners van de Samaritaan neemt de zorg toe, zo kregen wij uit ons contact terug. Ook hier zijn de nodige maatregelen genomen."

Sport
"De verenigingen willen graag in overleg met de gemeente over de (her)inrichting van de accommodaties. Hierbij moet onder andere worden gedacht aan het inrichten van verzamelpunten voor teams op terrassen. Vanzelfsprekend gaan wij dit overleg aan."

Cultuur
"Met het bestuur van Stroud betreuren wij het dat Stroud door de VNOG niet is aangewezen als regionale culturele voorziening. Daardoor is de capaciteit bij voorstellingen beperkt tot 30 bezoekers. Als gevolg daarvan kunnen bepaalde voorstellingen helaas geen doorgang vinden."

Winkeliers
"Met de WCP en de VVV hebben wij gesproken over de evenementen die voor het komend najaar op de rol staan, zoals de intocht van Sinterklaas en Winterfair. In goed overleg hebben we gekeken wat wél kan in de huidige situatie. Ook hier vormen de geldende regels het kader. Dit impliceert dat activiteiten niet mogen leiden tot de gelijktijdige komst van veel mensen op dezelfde locaties. Er is gelukkig veel creativiteit op dit vlak! De supermarktondernemers in Putten intensiveren het deurbeleid en hebben inmiddels speciale openingstijden ingesteld voor de oudere en kwetsbare bezoekers. Hoewel de inzet van winkelcoaches in het centrumgebied in dit jaargetijde niet meer nodig is, gaan wij bezien of deze kunnen worden ingezet tijdens de weekmarkt op woensdag."

Horeca
"In de afgelopen week is individueel contact gelegd met de meeste horecaondernemers in Putten. Dit gebeurde mede omdat de vergunningen voor de ruimere terrasopstellingen per 1 november 2020 aflopen. Deze contacten worden gewaardeerd. Hierbij is onder andere gesproken over de mogelijkheden om te komen tot een overdekt en verwarmd terras. Hierover gaan wij nader in overleg met de horeca, waarbij de situatie ter plekke bepalend is voor wat er kan. Het is daarbij onze intentie om de horecaondernemers daar waar mogelijk tegemoet te komen, vanzelfsprekend binnen de geldende regels."

Groepsaccommodaties
"De nieuwe regels zoals die gelden voor gezelschappen hebben impact op de groepsaccommodaties in onze gemeente. Hierover onderhouden wij veelvuldig contact met de recreatieondernemers. Hetzelfde geldt voor de zaaleigenaren."

Nertsenfokkerijen
"Mede gelet op de ontwikkelingen elders in het land hebben wij de afgelopen periode contact gezocht met de eigenaren van nertsenfokkerijen in onze gemeente. Eerder spraken wij met een afvaardiging van het college met de directie van nertsenvoerbedrijf Flevo. Wij hebben afgesproken met elkaar in overleg te blijven."

Gemeentelijke bedrijfsvoering
"Als gemeente blijven wij onverminderd terughoudend met de organisatie van bijeenkomsten. Informatie- en inspraaktrajecten organiseren wij in hoofdzaak digitaal. Dat geldt ook voor de vergaderingen van het college. De collegeleden accepteren vrijwel geen uitnodigingen meer voor fysieke bijeenkomsten. De medewerkers werken weer zoveel mogelijk thuis. Dienstverlening in het gemeentehuis is alleen op afspraak mogelijk. Bezoekers worden geregistreerd om adequaat te kunnen handelen in geval van besmetting. Op dit moment bezien wij op welke wijze wij onze capaciteit op het gebied van toezicht en handhaving op peil kunnen houden. Dat doen wij in overleg met de politie, buurgemeenten en onderwijsinstellingen. Als gemeente hebben wij in de afgelopen periode ruim 100 gerichte vragen gekregen over wat wel en wat niet kan in het kader van de vigerende noodverordening. Daar waar nodig weten wij ons bij de beantwoording van de vaak complexe vragen gesteund door de VNOG."