Burgemeester Lambooij blikt terug op 2023

Burgemeester Lambooij spreekt zich uit over de samenwerking in het college, maar deelt ook zijn zorgen over de gemeentelijke organisatie, het platteland, de veiligheid, de openbare orde en de brandhaarden in de wereld.
 

Kortom, de Puttense burgemeester blikt terug op 2023 en deelt zijn gedachten met de lezers van Puttense Zaken

“De stikstofdiscussie is door de Tweede Kamerverkiezingen wel wat verflauwt, maar het houdt ons en onze boeren nog enorm bezig. We hebben nog steeds veel boeren die onzeker zijn over hun toekomst. Daar gaan mensen aan onderdoor. Voor Putten is dat één van de grotere items van het afgelopen jaar. De Provinciale Statenverkiezingen hebben hier wel een twist aan gegeven en de beweging die veel kiezers hebben gemaakt naar BBB heeft het accent versterkt.” Lambooij geeft aan dat twee verkiezingen in één jaar organiseren een enorme klus is geweest voor de ambtelijke organisatie van Putten. “Maar gelukkig is het allemaal goed verlopen. En wat hadden we een spectaculaire uitslag. Nu zitten we midden in een onzekere periode over de vorming van een nieuw kabinet.”
 
De zoektocht naar ambtelijk personeel is ook een zorg voor de burgemeester. “Landelijk gezien zijn er meer dan 13.000 ambtelijke vacatures. In Putten doen we volop mee met het zoeken naar personeel. In verband met de hoge werkdruk wil één op de zeven ambtenaren iets anders gaan doen. Door dezelfde werkdruk neemt ook de kans op vergissingen toe.” Lambooij refereert naar het bericht dat de gemeente half december naar buiten bracht over dat het houden van vreugdevuren en carbidschieten niet op zondag 31 december zou worden toegestaan. “Er bleek sprake te zijn van een vergissing. Ik was in de veronderstelling dat wij voor dit jaar exact hetzelfde hadden besloten als in 2017, toen oudejaarsdag ook op een zondag viel. Het was achteraf een storm in een glas water, maar het veroorzaakte wel wat commotie.” Lambooij heeft het afgelopen jaar enorm genoten van de samenwerking met de collegeleden. “Onze wethouders zijn jonge, enthousiaste mensen, die heel erg gedreven zijn om het juiste voor Putten te doen. Net als de gemeenteraad, het functioneert goed. Ook hier zijn zeer betrokken mensen actief die ervoor willen gaan. Daar word ik enthousiast van.”

Lambooij maakt zich zorgen over de grote branden in de wereld. “Ik denk hierbij aan de oorlog in Oekraïne en Gaza, maar ook aan de aanval op Nagorno-Karabach, waarbij 100.000 mensen moesten vluchten. Dat conflict krijgt mijns inziens te weinig aandacht. Ik ben blij dat dit in Putten niet voor ontluisterende taferelen heeft gezorgd, maar ik hoor wel dat het mensen bezighoudt. Zo sprak ik laatst een vrouw uit Armenië die in Putten woont. Zij deelde haar zorgen met mij. Dan realiseer je je dat de wereld kleiner is dan je soms denkt. Ook in Putten maken we onderdeel uit van de gebeurtenissen elders in de wereld.”
 
Lambooij vervolgt: “Ruim honderd ontheemden uit Oekraïne hebben we opgevangen in Putten. We hopen dat deze mensen op termijn weer terug kunnen, maar het lijkt erop dat we in de toekomst weer andere ontheemden zullen moeten opvangen.”

Politiecijfers
“Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar afgenomen. Daar ben ik blij mee, want dat zijn criminele activiteiten met een grote impact. Helaas zie ik de laatste weken wel weer een lichte toename. Daarom maak ik van de gelegenheid gebruik om onze inwoners op het hart te drukken om vooral bij afwezigheid maatregelen te treffen waardoor hun woning niet onbewoond lijkt”, aldus Lambooij. “Helaas zien we de digitale criminaliteit wel toenemen. Criminelen hebben inmiddels door dat dit meer loont dan in te breken in een woning. Als u benaderd wordt door mensen die zeggen van de bank te zijn, wees terughoudend! Medewerkers van banken komen niet bij u aan de deur of bellen u zomaar op. Of benaderen u via whatsapp of andere sociale media. Laten we alert zijn en blijven.”

Ook ziet Lambooij de meldingen van overlast door personen met verward gedrag toenemen. “Vroeger zaten deze mensen in een veilige setting waar ze goed verzorgd werden, maar door de afnemende zorg moeten ze zichzelf meer zien te redden. Dat is zorgelijk. Ook het aantal zwervers neemt in Putten toe. Per week krijgen we twee meldingen van iedere categorie. Maar dit zijn niet allemaal unieke personen, hoor. Soms is het één persoon die meerdere malen voor overlast zorgt. Bij zwervende mensen moeten we denken aan arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken en daarmee ook hun huis moeten verlaten. Daardoor komen ze op straat te staan. Zij keren vaak niet terug naar hun land, maar blijven hier dakloos achter. Dat is wel triest. Ik doe dan ook een oproep om alert te zijn. In Harderwijk is er een opvang voor dak- en thuislozen en daar kunnen we deze mensen naar verwijzen. Ook zijn we aangesloten bij de Stichting Barka. Deze stichting helpt dakloze arbeidsmigranten. Mensen hoeven niet op een bankje te slapen, we kunnen hen helpen."

"We leven hier in een hechte gemeenschap waar het relatief rustig is en waar mensen nog omzien naar elkaar. Het is mooi om als bestuurder daar mijn steentje aan bij te mogen dragen", besluit Lambooij.