Burgemeester Lambooij kijkt terug en blikt vooruit

​Gelet op internationale en nationale ontwikkelingen vindt burgemeester Lambooij de neiging om in somberheid te vervallen groot. “Maar gelukkig schijnt in Putten af en toe gewoon de zon. Putten is en blijft een krachtige en vitale gemeente.”

“Een gemeente waar de inwoners er nog altijd voor elkaar zijn. Met een gemeentebestuur dat vooruitkijkt"

"De bouw in Halvinkhuizen komt nu echt dichterbij. Onze ondernemers hopen wij van dienst te zijn met de realisatie van het bedrijventerrein de Henslare. Daar is lang op gewacht. En wij gaan verder met het centrumplan. Na de pleinen zijn nu de winkelstraten aan bod. Een gemeente waar gemeentebestuur en de inwoners volwassen en respectvol met elkaar omgaan. Ik hoop en ga ervan uit dat dit ook in 2023 het geval is. Er is genoeg te doen in 2023. Laten wij die handschoen samen oppakken.”
 
Burgemeester Lambooij sprak gisteravond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente over het afgelopen jaar en de toekomst. “De neiging om 2023 te starten met het uitspreken van woorden van zorg en verontrusting is groot. De oorlog in Oekraine houdt aan en brengt rampspoed in en buiten de grenzen van dit land. In eigen land trekt de ene na de andere crisis aan ons voorbij. Denk bijvoorbeeld aan een chronisch en bijna niet onlosbaar tekort aan woningen, de energie armoede, de inflatie, de boeren en het stikstofprobleem, het klimaat, de vluchtelingenproblematiek, Groningen, de toeslagenaffaire en de mondkapjes. Onrust en wantrouwen regeren en het vertrouwen van de Nederlandse burger in de – Haagse - politiek neemt af. Maar er gaan ook dingen gewoon goed in ons land. En zeker bij ons in Putten”, aldus Lambooij. “Zo biedt de Puttense gemeenschap al bijna een jaar onbaatzuchtig huisvesting aan ruim honderd ontheemde medeburgers uit Oekraïne. De helft hiervan verblijft al maanden bij Puttense gezinnen. De ontheemden en vluchtelingen die verblijven op onze twee noodopvanglocaties worden voortgeholpen. Dit onder andere door gezamenlijke kerken. Onze verenigingen richten zich weer op na corona en er staan honderden vrijwilligers klaar om alles in goede banen te leiden.”
 
Lambooij vervolgt: “Er is minder schade aangericht tijdens de jaarwisseling. Tijdens de coronajaarwisselingen werd er achtereenvolgens voor 15000 euro en 17500 euro schade aangericht aan publieke eigendommen. Dit jaar is de teller blijven steken op 10.000 euro. Dat is 10.000 euro te veel, maar het gaat wel de goede kant op.”
  
“2022 was ook het jaar van de boerenprotesten. De volstrekt ondoordachte publicatie van de stikstof kaart dreunt nog na. Het is nu aan de provincies en aan de gemeenten om de scherven bij elkaar te rapen en perspectief te bieden aan de agrarische sector. Dat perspectief is niet eenduidig. Er zullen boeren stoppen en er zullen boeren zijn die door gaan en daarvoor dan ook de ruimte willen krijgen. Het is nu aan de provincie Gelderland om de plannen van het rijk nader uit te werken. En daar heb ik vertrouwen in. Als college delen wij de intenties van de provincie. Wat ons betreft trekken we zoveel als mogelijk samen op. Als college van B en W doen wij dat samen met onze lokale agrariërs. Het afgelopen jaar hebben wij een aantal malen ideeën en standpunten met elkaar uitgewisseld. Dat blijven wij ook in 2023 doen”, zegt Lambooij.
 
“Zoals overal wonen ook in Putten flink wat mensen die het tempo van de samenleving niet kunnen bijbenen. Hetzij door ziekte of ander leed, hetzij door geldgebrek. De inflatie en ook de energie-armoede zorgen in Putten voor ellende achter de voordeur. Verborgen leed. Dat is triest. Maar vaker dan gedacht kan daar wat aan worden gedaan. Zowel als gemeente als ook het maatschappelijk middenveld kan deze groep van inwoners helpende hand bieden. In het bijzonder noem ik hierbij onze kerken. De kerken hebben mij recent nog aangegeven de nodige middelen beschikbaar te hebben. Dus kent u mensen die het moeilijk hebben? Verwijs ze naar ons door. Wij kunnen ze helpen”, besluit Lambooij.