Burgemeester Lambooij over de huidige situatie in Putten: 'Volhouden is nu echt belangrijk'

Burgemeester Lambooij maakt zich zorgen over hoge aantal coronabesmettingen in Putten, de situatie in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en het aantal besmettingen op scholengemeenschap Groevenbeek. Ook vraagt Lambooij de kerken tijdens de lockdown geen fysieke diensten te organiseren.

Lees de hele brief die burgemeester Lambooij stuurde aan de raadsleden

Putten wordt vol geraakt tijdens de tweede coronagolf. De afgelopen twee weken zijn er 345 besmettingen geregistreerd in onze gemeente. Dat is viermaal zoveel dan twee maanden geleden. Daarmee kleurt Putten dieprood op de kaarten die ook u ongetwijfeld voorbij ziet komen. Deze ontwikkeling baart mij grote zorgen. Die zorgen heb ik de afgelopen weken herhaaldelijk publiekelijk geuit, met de oproep aan inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het naleven van de coronamaatregelen. Daarnaast wordt onverminderd ingezet op toezicht en handhaving. Met de komst van een vaccin lijkt het einde van de tunnel in zicht. Daarom is volhouden nu echt belangrijk.
In deze dertiende raadsinformatiebrief, de laatste van dit bijzondere jaar, schets ik de situatie in Putten en ga ik nader in op een aantal relevante thema’s.

Algemene indruk Putten
Zoals ik u in eerdere raadsinformatiebrieven al aangaf laten wij ons, voor wat Putten betreft, leiden door de cijfers van de achterliggende 14 dagen. Dat geeft een beter inzicht dan alleen te kijken naar de cijfers per dag. Ook relateren wij de lokale cijfers aan de cijfers in het land en de omliggende gemeenten. In de periode tussen 8 december en 23 december 2020 telde Putten 345 geregistreerde besmettingen. Dat is 95,7 per 100.000 inwoners per dag. Dat is erg hoog in vergelijking met de andere gemeenten. De meeste besmettingen vinden plaats in de privésfeer. Tegelijk is het, de lockdown ten spijt, regelmatig druk in het centrum van Putten. Dit geldt in het bijzonder voor de (omgeving van de) supermarkten. Onze boa’s treden in nader overleg met de eigenaren van de supermarkten. Zorgen heb ik over de situatie in onze verpleeg- en verzorgingstehuizen. Hetzelfde geldt voor het aantal besmettingen op de scholengemeenschap Groevenbeek.

Lockdown
De lockdown zoals die vanaf 14 december 2020 tot tenminste 19 januari 2021 geldt, heeft vanzelfsprekend ook grote impact op de Puttense gemeenschap. Dat bleek ook uit het aantal corona-gerelateerde vragen dat rond begin december werd gesteld.

Winkels
De definiëring van de term ‘essentiële winkel’ leidde ook in onze gemeente aanvankelijk tot verwarring. Om een compleet beeld te krijgen van de situatie hebben medewerkers van de gemeente Putten vorige week met de WCP een rondgang door het centrum gemaakt. Tijdens deze rondgang zijn de winkeliers nader geïnformeerd over de consequenties van de lockdown voor hun winkel. Dat leidde alsnog tot sluiting van een aantal winkels, dan wel tot een nadere afscheiding tussen essentiële en niet-essentiële producten. In een enkel geval lijken ondernemers de randen van de regelgeving op te zoeken of daar overheen te gaan. Dit laatste leidt uiteraard tot vervolgactie van gemeentelijke kant. Ik hecht eraan mijn waardering uit te spreken voor de coöperatieve opstelling van de WCP en de winkeliers in Putten. Ik wens hen alle sterkte toe in deze periode.

Markt
Evenals dit voorjaar zijn op de weekmarkt alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) toegestaan. In een enkel geval leidde dit tot discussie. De markt blijft verspreid over 2 locaties. De marktbezoekers worden onverminderd opgeroepen om alléén naar de markt te komen.

Kerken
In navolging van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (ICO) heb ik vorige week de kerken dringend ter overweging gegeven om tenminste tot en met 19 januari 2021 in het geheel géén fysieke kerkdiensten te organiseren en adviseerde ik de kerken om de diensten alleen online uit te zenden.

Carbidschieten en vreugdevuren
Ik heb besloten om het carbidschieten en het ontsteken van vreugdevuren toe te staan op oudejaarsdag. Deze toestemming c.q. ontheffing geldt op oudejaarsdag tussen 10.00 en 02.00 uur nieuwjaarsdag. Hiervoor geldt een meldplicht. Wij hebben nu ongeveer 50 meldingen voor 3 van 4 carbidschieten en 25 meldingen voor het ontsteken van vreugdevuren ontvangen. Op basis van de nu geldende coronamaatregelen mogen er maximaal 2 volwassenen op 1,5 meter afstand van elkaar bij het carbidschieten en het vreugdevuur aanwezig zijn.

Ik ben bij het nemen van dit besluit niet over één nacht ijs gegaan. Carbidschieten is een mooie traditie, hetzelfde geldt voor het ontsteken van vreugdevuren. Tegelijkertijd mag er op dit moment ook heel veel niet. De meldplicht maakt dat ik, en met mij de operationele diensten, goed zicht hebben op de ontwikkelingen in Putten. De personen die zich hebben gemeld schrijf ik persoonlijk aan. In de brief wijs ik hen uitdrukkelijk op de regels en spreek ik hen aan op hun eigen verantwoordelijkheid.
Wij zetten tijdens de jaarwisseling extra handhavers in. Zij trekken samen met de politie op en zullen niet schromen om verbaliserend op te treden.

Klokken Oude Kerk
Het college heeft besloten om op 1 januari 2021 de klokken in de toren van de Oude Kerk vanaf 00.00 uur voor een korte periode te luiden. Ik roep de kerken in Putten op dit voorbeeld te volgen. Dit om deze bijzondere jaarwisseling en onderlinge verbondenheid te markeren.

Nertsenfokkerijen
De afgelopen weken zijn wij op bestuurlijk en op ambtelijk niveau in contact getreden met de eigenaren van de nertsenfokkerijen in onze gemeente en met de directe van het toeleveringsbedrijf Flevo. Dit om hen een hart onder de riem te steken en om nader met elkaar van gedachten te wisselen over het toekomstperspectief.

Ondersteuning maatschappelijke organisaties
Het college heeft een regeling vastgesteld om maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk, die door corona in onoplosbare financiële problemen zijn gekomen, te ondersteunen. Het betreft een incidentele financiële vergoeding zonder tegenprestatie, die wordt beschouwd als ‘continuïteitsbijdrage’. Het college wil hiermee voorkomen dat continuïteits- of liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis leiden tot gedwongen beëindiging van hun activiteiten.

Gemeentelijke organisatie
Als gemeente organiseren wij geen fysieke bijeenkomsten. Informatie- en inspraaktrajecten worden alleen digitaal georganiseerd. De leden van ons college stellen zich ook uitermate terughoudend op bij het accepteren van uitnodigingen. Thuiswerken en digitaal overleggen zijn de norm. Alleen in urgente situaties zonder alternatief vindt er fysiek overleg plaats.

Digitale nieuwjaarsreceptie
Er kan geen sprake zijn van een reguliere nieuwjaarsreceptie in de eerste week van 2021. Wij hebben daarom inwoners, verenigingen, organisaties, instellingen en bedrijven uitgenodigd om in een filmpje van 10 seconden een wens uit te spreken voor 2021. De inzendingen worden in de eerste dagen van het nieuwe jaar op een creatieve manier achter elkaar gezet en uitgezonden via de mediakanalen van de gemeente Putten en van het weekblad De Puttenaer. Dit bij wijze van digitale nieuwjaarsreceptie. Ik kijk uit naar uw bijdrage.

Tot slot
2020 was een bijzonder jaar. De uitbraak van het coronavirus bepaalde de levens van velen. Ook onze gemeente werd in de loop van dit jaar steeds zwaarder door het virus getroffen. Laten wij hopen dat alle maatregelen en het ophanden zijnde vaccin een einde maken aan dat wat inmiddels al het ‘coronatijdperk’ wordt genoemd. Voor het zover is moeten wij nog wel even op de tanden bijten.
Mijn open kerstbrief aan de inwoners van onze gemeente sloot ik af met het ‘Oudejaarsavondlied’ van de Zwolse burgemeester Rhijnvis Feith. Daarmee sluit ik ook mijn laatste raadsinformatiebrief van dit jaar af.

Welk een ramp mij hier ook nader’
‘k Vind in U mijn rustpunt weer;
Gij blijft in Uw zoon mijn Vader,
Wat verander’, wat verkeer’.

Ik dank u allen voor uw constructieve en loyale opstelling in het afgelopen jaar. Ik hoop dat wij elkaar snel in het nieuwe jaar daadwerkelijk weer de hand kunnen schudden. Daar kijk ik oprecht naar uit. Ik wens u een gezegende kerst en een goed 2021 toe.