Burgemeester Lambooij staat stil bij de situatie in Israël

​Burgemeester Lambooij begon de raadsvergadering vanavond (donderdag 12 oktober) met een statement. Na het ambtsgebed bleef Lambooij staan bij het spreekgestoelte en dat was opmerkelijk. 

Lambooij legde uit waarom hij daar bleef staan: “Tijdens de laatst gehouden vergadering van het presidium werd mij verzocht om bij aanvang van de raadsvergadering een moment stil te staan bij de situatie in Israël.

"Een verzoek waar ik graag gehoor aan geef. Afgelopen zaterdag werd het zuiden van Israël geconfronteerd met een terroristische aanslag, die werd uitgevoerd door Hamas en waarbij veel onschuldige burgers op barbaarse wijze werden vermoord.”

Lambooij vervolgt: ‘Wat mij daarbij persoonlijk nog extra raakte was het feit dat naast jeugdige feestgangers en gewone burgers ook kleine kinderen en mensen op hoge leeftijd wreed werden vermoord. Deze daad van terreur kan door niets worden gelegitimeerd. Je zult de holocaust maar hebben overleefd en dan decennia later alsnog door de vijand worden gedood.”

“Met mij zullen velen, ook in ons dorp, met gevoelens van afgrijzen, ontzetting en verdriet kennis hebben genomen van het bovengenoemde. Met name hier in Putten, waar een week geleden nog werd herdacht hoe op het aller onverwachtst de vijand toe kan slaan en veel onschuldigen meeneemt en vermoord, bestaat iets van het besef over de ellende, het verdriet en de martelende gevoelens van onzekerheid die het deel van velen in Israël geworden is”, aldus Lambooij.

“Dit katheder is niet de plaats om stil te staan bij de politieke situatie in het Midden Oosten. Dat is ook niet de bedoeling van dit statement. Laat ik dan ook maar besluiten met de wens en bede dat aan de nu ontstane oorlog spoedig een einde komt, opdat niet nog meer mensen slachtoffer worden in deze strijd”, besluit burgemeester Lambooij.