Burgemeester over de huidige situatie omtrent het coronavirus

​“Volgens de officiële registraties zijn er in Putten veertien inwoners aan het coronavirus overleden. In totaal zijn in onze gemeente vanaf de uitbraak van het virus ruim 1.700 inwoners positief getest. Op dit moment is er sprake van een gemiddelde van vier tot vijf positieve tests per dag”, schrijft burgemeester Lambooij in een brief aan de gemeenteraad.

'Met deze actuele cijfers lopen wij weer meer in de pas met de ons omliggende gemeenten'

“Het coronavirus houdt ons allen inmiddels bijna een jaar in de greep. Het bepaalt voor een belangrijk deel ons doen en laten. De impact is groot. Ik signaleer over de hele linie meer onbegrip en ook onvrede over de maatregelen. Dat vind ik voorstelbaar; onze vrijheid wordt ingedamd, de economische impact is enorm, het duurt ons allemaal gewoon te lang. Maar wij zullen nog moeten volhouden. Vorige maand zijn de vaccinnaties gestart. Na een wat haperende start lijkt de vaart er nu in te zitten. Daarmee ontstaat er licht aan het einde van de tunnel”, aldus Lambooij. “Om zo snel mogelijk van het coronavirus af te zijn, handhaven wij in Putten de afkondigde maatregelen onverminderd strikt. Dit heeft er onder andere toe geleid dat wij één ondernemer een last onder dwangsom hebben opgelegd in verband met het toch open hebben van een niet-essentiële winkel. Ook hebben wij het een lokale ondernemer op straffe van een dwangsom verboden een koek- en zopietent te exploiteren om een verdere samenscholing op de ijsbaan te voorkomen. Eerder sloten wij een jongerenkeet om diezelfde reden. De boa’s hebben tot op heden geen processen verbaal opgemaakt voor het overtreden van de avondklok.”

Onderwijs
Lambooij noemt de berichten die hij vanuit het voortgezet onderwijs ontvangt zorgelijk. “In lijn met de landelijke berichten is het aanhoudende thuisonderwijs van invloed op de mentale gesteldheid van onze Puttense jongeren. Wij blijven de ontwikkelingen zorgvuldig monitoren.”

Lokale economie
In 2020 hebben 300 Puttense ondernemingen coronasteun ontvangen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit aantal is exclusief de zzp’ers in Putten. Tweeënzestig procent van de horecabedrijven kwam vorig jaar in aanmerking voor ten minste één coronasteunmaatregel. Bijna vierhonderd zzp’ers uit Putten kregen vorig jaar een tegemoetkoming in het kader van ten minste één coronasteunmaatregel. “Inmiddels zijn wij de gesprekken met het bestuur van Winkelcentrum Putten (WCP) gestart over de maatregelen, die genomen moeten worden op het moment dat ook de niet-essentiële winkels weer open morgen”, aldus Lambooij.

Vaccinnatie
De gemeente heeft geen wettelijke taak op het gebied van vaccineren. Het primaat hiervoor ligt bij de GGD en de lokale huisartsen. De GGD heeft inmiddels een vaccinatielocatie ingericht in Harderwijk. “Wij zijn met de lokale huisartsen in gesprek over het faciliteren van de vaccinnaties in Putten. Denk daarbij aan het beschikbaar stellen van een geschikte locatie. Ook kijken wij naar de vervoersmogelijkheden voor inwoners die slecht ter been zijn. Een eerste schatting leert ons dat ongeveer achtduizend inwoners door onze huisartsen worden gevaccineerd.”