Burgerinitiatief voor wonen in het buitengebied

​Als het aan Gert en Arine van den Bor ligt wordt er nog dit jaar begonnen met de bouw van vijfentwintig appartementen voor senioren aan de Vanenburgerallee.

Hiervoor hebben zij vanmiddag (woensdag 8 maart) hun burgerinitiatief ‘Puttens Buiten’ aan burgemeester Lambooij aangeboden

“Het gaat om de vraag of we aan de Vanenburgerallee in plaats van de zes grote wooneenheden, die nu in het bestemmingsplan zijn toegestaan, vijfentwintig wooneenheden mogen bouwen voor Puttense senioren. De bebouwing staat er nog niet, maar is bestemmingsplanmatig al rond. Wij denken dat de doorstroom op de woningmarkt in Putten hier een boost door kan krijgen”, legt Van den Bor uit.

Burgemeester Lambooij nam het verzoek tot burgerinitiatief in ontvangst en gaf aan: ,,De griffier heeft getoetst of dit burgerinitiatief aan alle eisen voldoet. Dat is gelukt en nu is dit plan als hamerslag geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van morgen (donderdag 9 maart). Daar wordt het nog niet inhoudelijk besproken, maar zal de raad aangeven dat ze het inhoudelijk willen behandelen in de commissie ruimte van 23 maart. Dan kunnen de initiatiefnemers ook een toelichting geven op hun voorstel.”

“We hebben twee bebouwingsvlakken en daar is de bestemming al voor rond. Wat zou het mooi zijn als onze Puttense senioren in het buitengebied van Putten kunnen wonen. Er is rust en ruimte in een parkachtige groene omgeving, maar zonder eigen tuin”, legt Gert uit. “We willen energiezuinige, gelijkvloerse en levensloopbestendige woningen bouwen waarbij de bewoners dus inpandig kunnen parkeren. We willen echt bouwen voor senioren zodat ze een fijne plek hebben om samen met andere senioren te wonen. Het centrum van Putten ligt op fietsafstand. We hebben hier vorig jaar al met de wethouders ’t Jong en Cornelissen over gesproken en beiden staan er wel positief in. Maar omdat hier verder geen beleid voor is, moet de gemeenteraad er wat van vinden.”

“Onze belangrijkste doelgroep zijn Puttense senioren die kleiner willen gaan wonen. Veel ouderen zitten in een ruime gezinswoning. De kinderen zijn vaak al de deur uit en dan wordt het onderhoud van het huis en de tuin eigenlijk te veel. Voor deze doelgroep is een appartement bij Puttens Buiten zeer geschikt. Een dergelijk plan brengt natuurlijk ook meer verkeersbewegingen met zich mee en daarom kijken we nu naar de mogelijkheden voor een parkeerkelder. Dat is wel mogelijk maar een kostbare aangelegenheid. Daarom is het wel noodzakelijk dat we daar voldoende woningen mogen bouwen”, vult Arine aan. “De enige wijziging die we aan de gemeente vragen, is het aanpassen van het aantal wooneenheden. Putten is zuinig op het buitengebied en het moet zoveel mogelijk agrarisch blijven. Maar hier is geen sprake van functieverandering van de grond, er komt simpelweg meer woongelegenheid.”

Gert geeft aan: “De eerste stap lig nu bij de gemeente en de raad moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Zodra we akkoord hebben, gaan we volle bak aan het werk. Het is echt een plan van Puttenaren en voor Puttenaren, dus we willen ook alleen gebruik maken van Puttense bouwbedrijven. De definitieve tekeningen moeten nog gemaakt worden dus er is nog volop ruimte voor belangstellenden om met ons mee te denken en voorkeuren aan te geven.  We krijgen nu zelfs al inschrijvingen uit andere delen van het land. Maar wat ons betreft is het echt voor Puttenaren.”

“Via onze website verzamelen we de gegevens van geïnteresseerde Puttenaren. Belangstellenden kunnen, geheel vrijblijvend, ons inschrijfformulier op de website www.puttensbuiten.nl invullen. Daar kunnen ook de woonwensen worden ingevuld”, aldus Van den Bor.