Buurt komt in actie tegen de plannen van het college

​Buurtbewoners van Bijsteren hebben de handen ineen geslagen om te voorkomen dat er vijfentwintig tijdelijke woningen worden gebouwd op de schapenweide aan de Huybertsenweg.

De brief die de omwonenden vorige week van het college van burgemeester en wethouders ontvingen kwam als een donderslag bij heldere hemel.

De redactie van Puttense Zaken kreeg de brief van een bezorgde buurtbewoner. Hierin legt het college uit dat er een grote behoefte aan woningen is en dat een woningzoekende ongeveer zeventien jaar staat ingeschreven voordat hij of zij een sociale huurwoning vindt in Putten. “Wij vinden dat niet acceptabel en daarom hebben wij laten onderzoeken waar tijdelijke woningen gebouwd kunnen worden voor Puttenaren die bijvoorbeeld gaan scheiden en voor starters. Dit wordt ook wel flexwonen genoemd. U woont in de directe omgeving van een plek waar deze tijdelijke woningen gebouwd kunnen worden. Op de schapenweide is ongeveer ruimte voor 25 tijdelijke woningen. De locatie willen we in beginsel ontwikkelen voor de duur van 15 jaar. Het is de bedoeling om nog dit jaar met de planvoorbereiding te starten en de woningen in 2022 te bouwen. Woningstichting Putten en de betrokken grondeigenaren staan positief tegenover de bouw van de tijdelijke woningen. Na de besluitvorming door de gemeenteraad zullen overeenkomsten worden opgesteld. De raadscommissie ruimte bespreekt het voorstel op donderdag 27 mei. Wij kunnen ons voorstellen dat u mee wilt praten over de plannen”, zo schrijft het college.

“Toen we de brief op de mat kregen waren we enorm verbaasd. We begrijpen goed dat het gebrek aan woningen moet worden opgelost, maar de keuze voor deze locatie begrijpen we niet. Wij weten niet beter dan dat de gebiedsvisie, die in 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld, op dit gebied van toepassing is en daarin staat vermeld dat er niet meer gebouwd moet worden en dat het groene en landelijke karakter behouden moet worden. Veel van wat in deze gebiedsvisie staat omschreven staat haaks op de huidige plannen van het college voor deze locatie”, aldus buurtbewoner Ewoud Rozendaal. “We hebben contact met andere buurtbewoners gezocht en er hebben zich inmiddels 170 bewoners bij ons aangesloten. We slaan de handen ineen en proberen te voorkomen dat de plannen voor deze locatie verder worden uitgewerkt. Het college wil bouwen op onze schapenweide en die is van grote maatschappelijke waarde in onze buurt. De kinderen spelen er en mogen de schaapsherder vaak een handje helpen. Maar ook bijvoorbeeld de ouderen van de Samaritaan komen regelmatig even bij de schapen kijken. In 2017 vond de gemeente deze schaapsweide en het groene karakter ook van maatschappelijke waarde, maar nu wordt dat kennelijk overboord gegooid.”

In de gebiedsvisie Nijkerkerstraat uit 2017 staat te lezen: ‘De aanwezigheid van voldoende open plekken en terreinen is van belang voor de sfeer en de karakteristiek van het dorp. De gemeente is terughoudend met het scheppen van extra woningbouwmogelijkheden op particuliere percelen in de kom.’ In de gebiedsvisie komt overigens ook naar voren dat voor het bouwen van nieuwe woningen de Nijkerkerstraat nogal een belemmering vormt. Dit vanwege het lawaai van het wegverkeer. ‘Er geldt een zone langs de weg waar geen nieuwe woningen gebouwd mogen worden. Er geldt daar achter ook een zone waarbinnen alleen met een hogere grenswaarde procedure nieuwe woningen gebouwd mogen worden’, zo staat er in de gebiedsvisie. Rozendaal reageert: “Het geluid van de Nijkerksterstraat is inderdaad goed hoorbaar. Dat is wel een klein nadeel van deze omgeving, maar het prachtige stukje groen in de buurt maakt veel goed.”

“We kregen de brief vorige week en dit voorstel van het college wordt al besproken tijdens de commissievergadering die volgende week donderdag (27 mei) wordt gehouden. We hebben korte tijd om hier nog wat aan te doen, maar we willen onze argumenten en standpunten zo goed mogelijk verwoorden en hopen dat de plannen om te bouwen op deze locatie worden teruggedraaid. We gaan op zeer korte termijn met de verschillende fracties in gesprek.”