'Geen tijdelijke woningen aan Bijsterenseweg'

Bij de bewoners van de Bijsterenseweg viel vorige week dinsdag een brief van de gemeente Putten in de brievenbus waarin werd meegedeeld dat het college van plan is om op het stuk grond tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat ongeveer twintig tijdelijke woningen te bouwen. En dat deze locatie, in beginsel, wordt ontwikkeld voor de duur van 15 jaar.

Tevens werd vermeld dat Woningstichting Putten en de betrokken grondeigenaren positief staan tegenover de bouw van de tijdelijke woningen op de genoemde plek en dat het de bedoeling is om nog dit jaar met de planvoorbereiding te starten en de woningen in 2022 te bouwen.

De raadscommissie ruimte bespreekt het voorstel op donderdag 27 mei. Het college biedt de buurtbewoners wel de gelegenheid om mee te denken en te praten over de inrichting, de bebouwing en de bewoning van de aangewezen plek.

De bewoners aan de Bekestere zijn niet geïnformeerd, omdat ze volgens het college geen belanghebbenden zijn. De Bekestere is, volgens het college, ver genoeg van de te bebouwen locatie verwijderd. Toch hebben bewoners van de Bijsterenseweg en de Bekestere de handen ineen geslagen en een brief opgesteld voor het college en de raadsfracties. In deze brief maken de bewoners bezwaar tegen de bebouwing van het stuk grond tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat en vragen het college daarvan af te zien..
 
Woordvoerder Martin Hop geeft aan: “De gemeente presenteert het plan alsof al beslist is dat het doorgang krijgt. Het plan is twee weken voordat het besproken wordt in de commissievergadering kenbaar gemaakt en er is slechts een beperkt deel van de omwonenden geïnformeerd. Dit stuk grond is de entree van Putten en heeft prachtige landelijke zichtlijnen. Het is een belangrijke doorgaande route en het visitekaartje voor alle inwoners van Putten. Dat het project als tijdelijk wordt bestempeld, is naar onze mening niet juist daar het om een periode van maar liefst 15 jaar gaat. Het kan niet zo zijn dat eenvoudigweg het stellen van een einddatum een dergelijk project als tijdelijk kan kenmerken. Dit wekt bij ons de indruk dat er naar een maas in de wet gezocht wordt om het project op deze locatie mogelijk te maken.”

Hop vervolgt: “Wij hebben ons het afgelopen weekend verdiept in de diverse stukken die de gemeente over dit specifieke gebied heeft opgesteld en het een en ander op papier gezet. in de structuurvisie 2030 en gebiedsvisie Nijkerkerweg staat dat de zones langs de Bijsterenseweg een open en groen landschap vormen aan de rand van het dorp Putten. Deze groene structuur is een essentieel onderdeel van de dorpsrand van Bijsteren. De bebouwingsstructuur en landschapsstructuur laat een open en ontspannen beeld zien en de gemeente kiest ervoor om deze gronden wat meer open, agrarisch, te houden en de gronden niet helemaal dicht te zetten met beplanting. Een dichte, intensieve bebouwingsvorm is hier dan toch niet in te passen.”

In 2006, met de planvorming van de Hersteld Hervormde Kerk, zijn er ook afspraken gemaakt met de initiatiefnemers, de gemeente en de buurtbewoners en van daaruit is de visie entree-zone Bijsteren opgesteld. De visie hield in dat de gronden tussen de Bijsterenseweg en het terrein van de kerk ingeplant zouden worden met bos om zo een mooie achtergrond voor de kerk vanaf de Nijkerkerstraat te creëren en het groene karakter van de dorpsrand te versterken. Dit bos zou een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de biodiversiteit van het gebied, extra mogelijkheden bieden voor recreatie en het kerkgebouw met al haar functies extra uit het zicht zou nemen voor de bewoners aan de Bijsterenseweg.

Ook in 2017 zijn er rond de vaststelling van de gebiedsvisie bezwaren geuit tegen intensieve bebouwingsmogelijkheden. Die bezwaren zijn toen gehonoreerd en in de vastgestelde versie meegenomen. Dit is omschreven in de Gebiedsvisie Nijkerkerstraat welke op 6 juli 2017 door de gemeenteraad van Putten is vastgesteld. Deze visie beschrijft het ruimtelijke en functionele toekomstbeeld van het gebied rondom de Nijkerkerstraat voor de komende tien jaar. “De uitkomst daarvan was helder: er mag in het gebied rond de Bijsterenseweg op twee locaties, 1 woning gebouwd worden. De rest van dit gebied is aangeduid als agrarisch. Verder worden de groene en open waarden van het gebied geroemd en bestempeld als waardevol en te behouden. Het is opmerkelijk dat er binnen vier jaar weer een plan ligt voor bebouwing”, schrijven de bewoners in hun brief.

Nader onderzoek van de buurtbewoners laat zien dat deze plannen binnen de gemeente al minstens 4 maanden bekend waren en op 14 april is het document “Flexwonen, stand van zaken en aanpak” definitief gemaakt. “In onze optiek zijn er logischere en duurzamere oplossingen voor de realisatie van tijdelijke woningen voor het sociale segment. De gemeente Putten heeft recent vastgesteld dat zij Putten Zuid tot ontwikkeling gaat brengen. Juist op deze locatie zouden tijdelijke voorzieningen heel passend zijn. Deze locatie zal gefaseerd tot ontwikkeling gebracht worden, waarmee het goed mogelijk is om de laatste fases te benutten voor tijdelijke woningbouw. Het voordeel van deze aanpak is dat de gerealiseerde infrastructuur gebruikt kan worden voor de definitieve invulling van het gebied”, aldus de bewoners.