​Carbidschieten toch op oudejaarsdag toegestaan

Carbidschieten en het houden van vreugdevuren zijn zowel op zaterdag 30 december als op zondag 31 december vanaf 13.00 uur toegestaan in Putten. Inwoners die van deze mogelijkheid gebruik willen maken, kunnen dit melden bij de gemeente.

Carbidschieten in Putten zowel op oudejaarsdag als op zaterdag 30 december toegestaan vanaf 13.00 uur

Vorige week bracht de gemeente het bericht naar buiten dat carbidschieten en vreugdevuren dit jaar op zaterdag 30 december toegestaan is, in plaats van op oudejaarsdag. Dit omdat oudejaarsdag op een zondag valt. Er bleek sprake te zijn van een vergissing. "Ik was in de veronderstelling dat wij voor dit jaar exact hetzelfde hadden besloten als in 2017, toen oudejaarsdag ook op een zondag viel”, zegt burgemeester Lambooij. In 2017 was carbidschieten ’s middags echter wel toegestaan op oudejaarsdag in Putten.

In tegenstelling tot het bericht van vorige week, laat de burgemeester weten dat het dit jaar dus naast zaterdag 30 december (zoals eerder gecommuniceerd) ook mogelijk is om ’s middags en ’s avonds op oudejaarsdag carbid te schieten. “Carbidschieten is een prachtige traditie. Ik gun iedereen in het buitengebied veel plezier en een feestelijk uiteinde van het jaar 2023”, zegt burgemeester Lambooij.

Melden bij de gemeente
Om carbid te schieten is melding bij de gemeente nodig. Voor het houden van vreugdevuren is ontheffing nodig. Beide zaken zijn te regelen via de website van de gemeente Putten. De formulieren op de website worden vandaag nog aangepast.

Inwoners die al een bevestiging hebben ontvangen op hun melding of ontheffing voor 30 december hoeven niet opnieuw toestemming aan te vragen voor 31 december. Zij mogen die dag vanaf 13.00 uur carbidschieten of een vreugdevuur houden. 

Ontheffing op grond van de Zondagswet
Om carbidschieten mogelijk te maken op zondag 31 december, heeft de burgemeester gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om op grond van de Zondagswet een ontheffing te verlenen voor carbidschieten vanaf 13.00 uur.