Celstraf voor Puttense die aangifte deed van stalking, maar zichzelf bleek te stalken

Een 34-jarige vrouw uit Putten is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw deed in 2017 en 2020/2021 aangiftes tegen een man die haar ernstig zou hebben gestalkt, maar die aangiftes waren, naar nu blijkt, vals. 

De man werd naar aanleiding van de valse aangiftes in 2017 vervolgd en zat een (onverdiende) celstraf van een jaar uit


Spoofing
De vrouw en de man leerden elkaar kennen in een ggz-instelling waar zij als verpleegkundige in opleiding werkte en hij patiënt was. De twee zouden een aanvaring hebben gekregen over medicatie. Vanaf dat moment is de vrouw zich schuldig gaan maken aan ‘spoofing’: via een website stuurde ze tegen betaling bedreigende en racistische sms’jes naar zichzelf, met het telefoonnummer van de man. Op die manier maakte ze misbruik van zijn identiteit en leek het alsof ze op een heftige en indringende manier door hem werd lastiggevallen. De eerste valse aangifte deed ze half oktober 2017 en de laatste begin november. De man werd vervolgd en ook geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank Gelderland veroordeelde hem in 2019 tot een celstraf van een jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Bedreiging ziekenhuis
In 2020/2021 deed de vrouw opnieuw valse aangiftes tegen de man die op dat moment niet meer vast zat. Ze werkte destijds in een ziekenhuis en zette in scène dat ze door de man via de interne telefoon werd bedreigd. Daarnaast stuurde ze ook weer sms’jes via zijn nummer en verzond ze twee ansichtkaarten naar zichzelf. Bij één van die kaarten zat een mes. Deze gebeurtenissen zorgden ook voor veel onrust binnen het ziekenhuis waar de vrouw werkte. Ook haar leidinggevende deed aangifte. Deze aangiftes leidden ertoe dat de man ook het voorwaardelijke deel van zijn eerder opgelegde straf (3 maanden) moest uitzitten. Uit analyses van telefoongegevens bleek later dat de man niet degene was die de bedreigende sms’jes verstuurde en ook niet achter de telefoontjes naar het ziekenhuis zat. Vlak voordat de vrouw een sms’je ontving, betaalde zij er zelf voor via een speciaal nummer. Uiteindelijk bekent ze dat zij zelf achter de stalking zat. De Hoge Raad heeft in de zaak van de man een verzoek tot herziening gegrond verklaard. Dit betekent dat zijn rechtszaak over moet.

Straf
Bij de vrouw is sprake van een persoonlijkheidsstoornis én van een posttraumatische stressstoornis. Dit maakt dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is en daar houdt de rechtbank ook rekening mee. Ze wordt veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Ook moet ze zich laten behandelen, mag ze 5 jaar geen contact hebben met de man en moet ze hem een schadevergoeding betalen van 25.000 euro. De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat ze over de rug van een ander kwetsbaar persoon zelf aandacht heeft willen krijgen. Dit heeft enorme gevolgen voor hem gehad. Zo zat hij een onverdiende celstraf uit en heeft ze daarna op de koop toegenomen dat hij opnieuw veroordeeld zou kunnen worden.

Foto: Pixabay