Christelijke Oratorium Vereniging Noord-West Veluwe viert jubileum

​In maart 1924 is de oprichtingsvergadering gehouden voor een Oratoriumvereniging op de Noord-West Veluwe. Uiteindelijk is deze vereniging in november 1924 formeel opgericht. Dit jaar bestaat de vereniging dus 100 jaar.

In die 100 jaar zijn vele grote en kleine koorwerken van ‘klassieke’ componisten uitgevoerd

Zoals de vier grote werken van Johann Sebastian Bach(Mattheus passion, Johannes Passion, Weinachts-Oratorium en Hohe Messe), werken van Mozart (onder andere het Requiem), Händel (Messiah, Judas Maccabeus) en Mendelssohn (Elias). Maar ook minder bekende werken van componisten uit de Barok en Haydn, Dvorak, Strawinsky, Fauré, Jenkins en anderen zijn in de loop der tijd gezongen.

Bij veel uitvoeringen wordt het koor begeleid door een orkest (van elders) en wordt er medewerking verleend door solisten (sopraan, alt, tenor, bas). De eerste dirigent was de heer Van Rhee uit Ermelo; momenteel is Jurriaan Grootes uit Utrecht al 20 jaar de zeer gewaardeerde dirigent.
Het koor telt ruim zeventig leden en repeteert elke maandag in de Voorhof in Ermelo. De leden zijn vooral afkomstig uit Harderwijk, Ermelo en Putten, maar daarnaast ook uit Zeewolde, Nunspeet en andere plaatsen in de omgeving.

In dit jubileumjaar worden twee concerten gegeven. Op zaterdag 23 maart wordt de Mattheus Passion van Bach gezongen. Daar voor wordt op zaterdag 2 maart een workshop over dit werk gegeven door de bekende Bach-dirigent Jos van Veldhoven. In november wordt het jubileumconcert gegeven met (delen van) werken die het koor al eens eerder heeft gezongen. De concerten worden gegeven in ‘hun thuishaven’, de Grote Kerk van Harderwijk.
 
Kijk voor meer informatie over de Christelijke Oratorium Vereniging Noord-West Veluwe op de website www.cov-nwveluwe.nl.