​ChristenUnie heeft best leesbare verkiezingsprogramma

De ChristenUnie heeft de leesbaarheidsverkiezing, georganiseerd door Bibliotheek Noordwest Veluwe, gewonnen. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart werden vijf politieke partijen in de gemeente Putten beoordeeld op de leesbaarheid van hun verkiezingsprogramma.

Over een aantal dagen mogen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder stemmen

Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar een politieke partij nu precies voor staat. Moeilijke woorden, vaktermen of ingewikkelde zinnen. Tijdens de beoordeling van alle verkiezingsprogramma’s is hier extra op gelet.

ChristenUnie als winnaar
De Bibliotheek heeft samen met journalist Annemieke Westphal alle verkiezingsprogramma’s beoordeeld op vormgeving, woordkeuze en begrijpelijkheid. Hierbij is gelet op duidelijke lettertypes, foto’s en kleurgebruik, maar ook op taalgebruik. De inhoud en de standpunten zijn niet beoordeeld, want de Bibliotheek is onpartijdig. De ChristenUnie heeft veel aandacht besteed aan de vormgeving van het verkiezingsprogramma. Er is gekozen voor korte alinea’s, duidelijke titels en bijpassende foto’s. De tekst is afgewisseld met opsommingen van hun standpunten. Kortom, een leesbaar verkiezingsprogramma voor alle Puttenaren.

Gemeenteraadsverkiezingen
Op www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl kunnen inwoners van Putten bijna alle verkiezingsprogramma’s vinden van de deelnemende politieke partijen. Hier is ook de verkiezingskrant in gewone taal te downloaden. In deze krant staat een goede uitleg over stemmen, hoe het werkt en hoe kiezers kunnen besluiten wat ze gaan stemmen.