​ChristenUnie wil bouwen met verstand

Er is woningnood, ook in Putten. Afgelopen jaar zijn er in Putten 134 nieuwe woningen gebouwd. Maar de vraag is groot: in deze tijden zou Putten explosief kunnen groeien. Ook de ChristenUnie wil flink bouwen, maar wel met verstand.

Dat betekent dat de juiste huizen op de juiste plek worden gebouwd.

Het is jammer dat Putten nog teveel van hetzelfde bouwt, terwijl de woningmarkt is veranderd en er inmiddels diverse alternatieven zijn naast de traditionele woningen. De ChristenUnie wil daarop inspelen en ruimte bieden aan nieuwe woonvormen.

Erik van Hemel: “Denk aan kleine woningen, zoals deze op Hillary gaan verschijnen. Heel veel Puttense jongeren hebben zich voor deze ‘tiny houses’ ingeschreven. Of – bijvoorbeeld op Halvinkhuizen of de Sligro locatie - kiezen voor een mooi ontworpen appartementencomplex waarmee we snel inspelen op de huidige behoefte. Al eerder hebben we ons positief uitgelaten over knarrenhofjes, naar het voorbeeld van de historische Begijnhofjes, voor ouderen. Want bouwen voor eenpersoonshuishoudens en voor ouderen zorgt voor doorstroming. Daar heeft iedereen profijt van.”

Dorps en duurzaam wonen
Wonen is meer dan stenen stapelen. Een nieuwe wijk moet een fijne plek zijn, waar je met anderen woont. We pleiten voor parken en sociale ontmoetingsplekken in de wijk. Van Hemel: “Putten is een prachtig dorp en een prettig dorp om te leven, voor jong en oud. Het groene karakter van ons dorp is een kwaliteit, maar we gaan ook groeien. Hoe doen we dat goed? De ChristenUnie omarmt het initiatief van aannemers om in Putten natuurinclusief te bouwen, zodat je ook in nieuwe wijken groen kunt wonen. Daarbij is onze wens om zoveel als mogelijk duurzaam te bouwen. Bijvoorbeeld door toepassen van meer houtbouw en circulaire oplossingen."

Van Hemel vervolgt: “Veel nieuw gebouwde woningen worden gekocht door niet-Puttenaren. We zijn voor een beheerste groei van het dorp, waarbij we de identiteit van ons dorp bewaken. Daarbij willen we onderzoeken of het mogelijk is om vooral te bouwen voor de eigen woningbehoefte. We willen dat statushouders in de woonverordening gelijkgesteld worden met andere woningzoekenden. Iedereen heeft dan gelijke kans.”

Snel bouwen in Halvinkhuizen
De ChristenUnie wil volop inzetten op bouwen in Halvinkhuizen en grondeigenaren zelf woningen laten ontwikkelen. In andere gemeenten is deze aanpak al een succes. Zo kan er sneller worden gestart met de bouw, haalt de projectontwikkelaar er minder geld tussenuit en loopt de gemeente minder risico. Maar er is meer dan alleen Halvinkhuizen: de ChristenUnie wil ook inbreiden in het dorp. Denk aan de omgeving achter het gemeentehuis, de Ambachtstraat of het voormalige Sligro-terrein. Verder zijn er plannen om in bestaande woonwijken woningsplitsing of andere innovatieve woonvormen mogelijk te maken.

Onmogelijk goed plan
Het is in strijd met het huidige beleid, maar de ChristenUnie wil het toch gaan onderzoeken: een experiment op één of meerdere recreatieparken, waar nieuwe woonvormen mogen worden ontwikkeld. Van Hemel: “Wij zetten in op tenminste 100 tiny houses voor jongeren en meerdere seniorenhofjes. Deze woningen zijn alleen bestemd voor Puttense woningzoekenden.”