​ChristenUnie wil fietstunnels

Als het aan de ChristenUnie Putten ligt gaat er de komende jaren extra geïnvesteerd worden in de verkeersveiligheid van fietsers. De wens is om twee extra fietstunnels te bouwen, namelijk eentje bij de Hoofdlaan en eentje bij de Van Geenstraat ter hoogte van Matchpoint. 

Ook wil de ChristenUnie dat fietsers voorrang krijgen op gevaarlijke rotondes, zoals aan de Arendstraat en de rotonde bij de Vrouw van Putten

De slogan van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie luidt “Oog voor elkaar, oog voor Putten”. Afgelopen week is met het uitdelen van fietslampjes bij de Hoofdlaan en Matchpoint aandacht gevraagd voor de veiligheid van fietsers.

Wilco van de Langemheen geeft aan: “Vanzelfsprekend is het hebben van oog voor elkaar heel toepasselijk in het verkeer. Maar de Nijkerkerstraat en Oude Rijksweg zijn voor fietsers drukke wegen om over te steken. Neem bijvoorbeeld de rotonde bij Matchpoint. Doordeweeks tijdens de avondspits is het hier gevaarlijk voor sportende kinderen en jongeren uit Husselerveld en Bijsteren. Bovendien zal deze oversteek alleen maar drukker worden met de komst van de nieuwe wijk Halvinkhuizen.”

Samenwerken
“Ook de kruising bij de Hoofdlaan is ondanks de reconstructie vorig jaar helaas nog steeds berucht. Recente ongevallen met letsel en de petitie die onlangs is gelanceerd laten zien dat dit onderwerp actueel is in Putten. De ChristenUnie wil bij de Hoofdlaan gaan voor een oplossing die een veilige oversteek van fietsers garandeert, het liefst door middel van een fietstunnel”, aldus van de Langemheen. “Hier gaat natuurlijk wel iets aan vooraf. Om te beginnen zullen we in de volle breedte met elkaar moeten samenwerken, zowel binnen als buiten Putten. Door betrokkenheid van inwoners, overheden, belangenorganisaties, scholen en het bedrijfsleven bevorderen we de gezamenlijke bewustwording op het gebied van verkeersveiligheid. Daarnaast kunnen we door samen te werken de ontwikkeling van slimme innovaties blijvend een kans geven.”

Virtual reality
"Een goed voorbeeld van zo’n innovatie komt van onze eigen bodem. Kijk maar eens naar wat Rijschool Roordink als Puttense onderneming doet met virtual reality”, aldus van de Langemheen. Pieter Roordink geeft aan: “Met video opnames hebben we gevaarlijke verkeerssituaties nagebootst die je niet snel meemaakt in de lesauto. En door toepassing van virtual reality ervaar je deze verkeerssituaties levensecht. Op deze manier kunnen leerlingen zich in een veilige omgeving voorbereiden op onveilige situaties. Het is bewezen dat jonge bestuurders die getraind hebben met virtual reality beter reageren op gevaren. Dit levert een waardevolle bijdrage aan het terugdringen van het aantal verkeersongevallen.”

Foto's: Jo Aerts

ChristenUnie Putten