College doet aanbesteding voor twee huisvuilauto's

​Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanbesteding gedaan voor twee huisvuilwagens en geeft ruim 77.000 euro meer uit.

In de brief waarmee het college de gemeenteraad van Putten informeert staat: “Onze beide huisvuilwagens zijn aan vervanging toe.”

“De wagens zijn niet alleen economisch afgeschreven, maar vertonen ook in toenemende mate gebreken. In september 2022 is het aanbestedingstraject voor de aanschaf van twee nieuwe huisvuilwagens in gang gezet. Hiervoor was een bedrag geraamd van 522.000 euro.” De totale aanbesteding komt op een bedrag van 599.300 euro.

Het college geeft aan dat de aanbesteding is afgerond en is blij dat er één aanbieder is, die hiervoor heeft ingeschreven. “De mondiale onzekere ontwikkelingen met betrekking tot personeel en grondstoffen zijn namelijk groot. De uitkomst van de aanbesteding is dat het geraamde bedrag ontoereikend is en dat er vijftien procent meer wordt uitgegeven dan geraamd.” Volgens het college komt dit door prijsstijgingen van energie en grondstoffen enerzijds en toenemende inflatie anderzijds.

Het college heeft ook gekeken naar alternatieven, zoals het langer doorgaan met de huidige huisvuilauto’s. Maar er is nu al sprake van extra reparatiekosten en die zullen alleen maar toenemen. Daarnaast is het risico op uitval groter, waarbij niet zomaar een andere huisvuilauto kan worden gehuurd. Daarmee valt deze optie voor het college af.

Een ander alternatief was het starten van een nieuw aanbestedingstraject. “Deze tweede optie impliceert dat er een andere insteek gekozen moet worden. Op basis van wetgeving mag namelijk niet onder de dezelfde voorwaarden worden aanbesteed. Los van de complexiteit vergt dit ook een substantiële investering in het (nieuwe) aanbestedingstraject en meer doorlooptijd. Daarbij hebben wij overwogen dat de context van de aanbesteding niet wezenlijk zal wijzigen. Het is daarmee zeer waarschijnlijk dat de kosten van een nieuwe aanbesteding nog hoger uitvallen dan nu, met als extra risico dat er zich geen aanbieder aandient”, meent het college.

Alles overwegende heeft het college geconcludeerd dat er geen geschikte alternatieven zijn en dat de continuïteit in de bedrijfsvoering vraagt om de gedane aanbieding te accepteren.