Winkeliers in het centrum van Putten ervaren flinke overlast door de herinrichting van het dorpshart. De werkzaamheden zouden kort duren en beperkt hinder opleveren, maar dat pakt in de praktijk anders uit. De gemeente erkent dat de communicatie te wensen overlaat en belooft beterschap.
Uit antwoorden op schriftelijke vragen van VVD'er Wassink blijkt dat ook het college van burgemeester en wethouders niet tevreden is over de communicatie. “De communicatie gaat niet naar tevredenheid van winkeliers én ons als gemeente", schrijft het college. “Op een recent gehouden informatieavond is daarom afgesproken om de communicatie en bereikbaarheid structureel te verbeteren.”De Puttense ondernemers maken zich zorgen over hun bereikbaarheid, de aanhoudende overlast en de gevolgen voor hun omzet
De informatievoorziening ligt formeel bij de aannemer, die een omgevingsmanager inzet en werkt met een speciale bouwapp. Toch schiet die aanpak volgens de gemeente tekort. De komende tijd wordt in overleg met de aannemer, winkeliersvereniging WCP en vertegenwoordigers vanuit de winkeliers gewerkt aan betere afstemming.
Hoewel de eindoplevering van de werkzaamheden nog steeds voor eind 2025 gepland staat, is er wél vertraging ontstaan in het werk. Die vertraging komt deels doordat de nutsbedrijven later zijn begonnen dan gepland en deels door een onderzoek naar niet-gesprongen explosieven. “Het hele werkgebied bleek ‘verdacht’, waardoor werkzaamheden per fase meer tijd kosten", aldus het college.
Betere zichtbaarheid college
Bij ondernemers leeft ook de wens dat het college zelf meer zichtbaar is in het centrum en zich beter inleeft in hun situatie. Het college zegt daar zeker oog voor te hebben. “Wij gaan samen met winkeliers en de aannemer aan de slag om tot oplossingen te komen”, is het antwoord.
Stroompunten en schadevergoeding
Een al eerder ingediend verzoek voor extra stroompunten ten behoeve van evenementen wordt momenteel opnieuw bekeken. De gemeente onderzoekt of er op elk plein een stroompunt kan worden geplaatst, mits de netbeheerder daarvoor voldoende capaciteit heeft.
Ook is er aandacht voor ondernemers die omzet mislopen door de werkzaamheden. “Voor ondernemers die inkomstenderving ondervinden is de wettelijke regeling van nadeelcompensatie mogelijk van toepassing. Daar kunnen zij aanspraak op maken via de gemeentelijke website”, schrijft het college.

Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp