College Putten verruimt mogelijkheden minima

Namens de coalitiepartijen - Bestaanszekerheid is een belangrijk thema voor het college. De afgelopen jaren is de zorg door de vele bezuinigingen onder druk komen te staan, ook in Putten. Voor het college is het heel belangrijk dat iedereen mee kan doen. 

Veel mensen hebben moeilijke keuzes moeten maken in het levensonderhoud nu alles om ons heen duurder wordt

De coalitie van Gemeentebelangen, SGP, ChristenUnie en CDA wil een einde maken aan deze extra zware lasten voor minima. Het college heeft in de gemeenteraad van afgelopen donderdag het beleidsdocument Bestaanszekerheid gepresenteerd.
 
Verruimen regelingen
De gemeentelijke minimaregelingen in Putten worden op twee manieren verruimd: Alle inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor de gemeentelijke regelingen. Deze grens lag met een enkele uitzondering op 110 procent van de bijstandsnorm. Dit betekent concreet dat er dus meer mensen met een kleine portemonnee gebruik kunnen maken van een extra steuntje in de rug. Naast het vergroten van de groep worden er ook verschillende maatregelen verruimd, waardoor er binnen alle minimaregelingen die er zijn een hoger bedrag kan worden uitgekeerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bijdrage maatschappelijke activiteiten en de bijdrage hoge zorgkosten voor chronisch zieken. Het college hoopt hiermee meer mensen te helpen, om weer te kunnen sporten, een ruimer sociaal leven te hebben en minder te vereenzamen.
 
Communicatie
Het college ziet dat inwoners de weg naar deze regelingen soms niet goed kunnen vinden. Daarom wordt er ook geïnvesteerd in het bereiken van de doelgroep. De gemeente wil meer en ook eenvoudiger communiceren en op verschillende manieren de mogelijkheden binnen de gemeente Putten bekender maken bij iedere inwoner. Ook hoopt het college het taboe op hulp vragen, waar aanwezig, te doorbreken. Daarin wordt ook actief samengewerkt met lokale instanties om gebruik te maken van ieders expertise.
 
Duurzame ondersteuning
Zelfredzaamheid is een belangrijk uitgangspunt voor de coalitiepartners. Daarom is er in het beleidsplan ook aandacht voor ondersteuning om inwoners op de lange termijn verder te helpen. Zo wordt er ingezet op financiële begeleiding voor diegenen die wat hulp kunnen gebruiken om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Daarnaast blijft het begeleiden naar werk één van de hoogste prioriteiten.
 
Inwoners met vragen over de tegemoetkomingen kunnen terecht bij de gemeente en Putten voor Elkaar. Het beleidsdocument Bestaanszekerheid is in de gemeenteraad met instemming van alle zes de partijen aangenomen.