Collegeprogramma is vastgesteld

‘Samen doorgaan’. Onder deze titel geeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten handen en voeten aan de bestuurlijke intenties die zij eerder uitspraken in het coalitieakkoord ‘En nu door!’. Centrale vertrekpunten van het collegeprogramma 2022-2026 zijn de thema’s vertrouwen, samenleven en een goede leefomgeving.

Burgemeester en wethouders van Putten stellen collegeprogramma 2022-2026 vast

“Wij staan voor veel uitdagingen. Wat ons betreft pakken wij die samen op met onze inwoners, maatschappelijke partners en gemeenteraad”, zo laat het college weten. Het college spreekt het voornemen uit om Putten op een open wijze te besturen en maatwerk te leveren waar mogelijk. Streven is ook om sneller tot besluiten te komen.

Wonen als topprioriteit
Absolute topprioriteit voor het college is het thema wonen. Dit maakt dat het college de komende jaren vol inzet op de ontwikkeling van de woningbouwlocaties Halvinkhuizen, De Bosrande en de Ambachtstraat. Streven van het college hierbij is om woningzoekenden uit de eigen gemeente voorrang te geven. Ook wil het college op maat bouwen en oog hebben voor innovatieve concepten. Het is de bedoeling om de eerste flexwoningen in de zomer van 2023 neer te zetten. Bij dit alles beseft het college zich terdege dat marktontwikkelingen en ook de stikstofproblematiek de bouwopgave bepaald niet vergemakkelijken.

Beter bereikbaar
Inzet van het college is om Putten beter bereikbaar te maken. Belangrijk hierbij is de realisatie van een nieuwe ontsluitingsweg aan de zuidelijke kant van het dorp. Dit met het oog op de toekomstige nieuwbouwwijk Halvinkhuizen. De nieuw aan te leggen weg geldt ook als toekomstige verbinding tussen de N798 en de N303. Het college wil hiervoor, op basis van een zogenaamde tracéstudie, nadere stappen zetten. Het college streeft er verder naar om van Putten een echt fietsdorp te maken. “Wij zetten meer in op het gebruik van de fiets en op duurzame mobiliteit”, aldus het college in ‘Samen doorgaan’.

Buitengebied groen en open
Het college heeft zorg en aandacht voor het buitengebied van Putten. Hierbij kijkt het college in het bijzonder naar de positie van de boeren. “Wij doen alles wat in ons vermogen ligt om onze boeren op een verantwoorde manier voort te helpen”, zo laat het college weten. Medio dit jaar presenteert het college nieuwe voorstellen op het gebied van functieverandering van agrarische bedrijven. Vertrekpunt hierbij is om woningbouw en bedrijvigheid in de directe omgeving van de dorpskern te concentreren. Dit om het buitengebied groen en open te houden.

Onder het motto ‘Groen groeit mee’ zet het college deze bestuursperiode in op het verder ‘vergroenen’ van de gemeente. Ook onderzoekt het college hoe de verdroging een halt kan worden toegeroepen. Het college wil verder dat speelplekken met name de jeugd uitnodigen om te bewegen en te ravotten. Ook onderzoekt het college of er in het Putterbos een trimbaan met speelweide kan worden aangelegd. Dit in aansluiting op het project Putterpoorten.

Putten is voor iedereen
Als het aan het college ligt blijft Putten een warme gemeenschap waar iedereen die dat wil, ook echt mee kan doen. Tegen deze achtergrond zet het college zich in voor de realisatie van ontmoetingsplaatsen voor onder andere de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook schenkt het college de komende jaren extra aandacht aan de oudere inwoners. “De verwachting is dat in 2040 28 procent van alle huishoudens bestaat uit 75-plussers. Als wij deze groep zo lang mogelijk zelfstandig willen laten wonen, moeten wij hier nu mee aan de slag”, zo stellen burgemeester en wethouders.

Binnen het sociaal domein komt er meer aandacht voor preventie. Dit om problemen in een vroegtijdig stadium te kunnen oplossen. Het college onderzoekt ook of er een hospice in Putten kan komen.

Huisvesting scholen en museum
“Goed onderwijs vraagt om goede huisvesting”, zo geeft het college aan in het collegeprogramma. Dit maakt dat het college de huisvesting van de in Putten gevestigde scholen nader onderzoekt. Daarnaast wil het college het voorgezet onderwijs voor Putten behouden. Daartoe biedt het college de raad een voorstel aan voor de renovatie van Groevenbeek.

Het college hoopt het onderzoek naar de toekomst van de binnensportaccommodaties binnen afzienbare tijd af te ronden om vervolgens de conclusies voor te leggen aan de gemeenteraad. Daarnaast wil het college het museum van Putten verder ontwikkelen en verbreden met het Verhaal van Putten. Daarbij kijkt het college ook naar de huisvestingsmogelijkheden.

Na de pleinen worden ook de winkelstraten opgeknapt
Het college gaat verder met de herinrichting van het kernwinkelgebied. Na de renovatie van de pleinen zijn de komende jaren de winkelstraten aan de beurt. Verder gaat het college de gemeenteraad voorstellen om te komen tot ruimere openingstijden voor de horeca en de terrassen. Ook wil het college meer ruimte bieden voor evenementen. Wat betreft het toekomstige bedrijventerrein Henslare verwacht het college dat de verkoop van kavels in 2024 plaatsvindt.

Foto: Fokko Everts