Continuïteitsbijdrage voor Stroud

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in te stemmen met een eenmalige continuïteitsbijdrage aan MFC Stroud van 40.000 euro.

Ook MFC Stroud heeft te maken met forse wegvallende inkomsten in 2020.

"De huidige coronacrisis heeft een enorme impact op onze samenleving. Financieel kunnen de gevolgen enorm of zelfs niet te overzien zijn. Ook MFC Stroud heeft te maken met forse wegvallende inkomsten in 2020. Daarom is er om een eenmalige financiële ondersteuning gevraagd van 40.000 euro voor de periode 2020", meldt het college. "Met het subsidiëren van Stroud worden de financiële en maatschappelijke effecten van de coronacrisis verzacht. En dragen we bij aan het behoud van maatschappelijk vastgoed. Wij willen hiermee bijdragen aan een sociale en aantrekkelijke gemeente."

MFC Stroud maakt aantoonbaar maximaal gebruik van voorzieningen zoals die geboden wordt door de Rijksoverheid en de provincie. Daarnaast heeft Stroud zelf handelingen getroffen om de kosten te minimaliseren. Het bestuur van Stroud heeft actief gehandeld om de kostenkant te minimaliseren. Zo is er gesneden in de personele kosten. Er is afscheid genomen van personeel. Ook is er gesneden in noodzakelijk schilderwerk, maar ook in niet direct noodzakelijke zaken zoals een fietsenstalling. Omdat ook een aantal vaste huurders, waaronder de SOS Kinderdorpen, het financieel zwaar hebben is er contact gezocht met de Rabobank. En met succes, zo heeft Stroud samen met de Rabobank éénmalig de huur van SOS Kinderdorpen fiks kunnen verlagen.

Stroud is, volgens het college, van grote maatschappelijke waarde voor de sociale infrastructuur binnen de gemeente. Het draagt, met de huisvesting van diverse maatschappelijke partners, verenigingen en andere lokale organisaties, bij aan de leefbaarheid van Putten. Toch beseft het college dat met deze toezegging er wel een kanttekening geplaatst moet worden. “De gemeente Putten kent een maatschappelijk vastgoed beleid waarbij er onafhankelijk stichtingen zijn opgericht die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en exploitatie van het vastgoed. Door het besluit van Stroud te heroverwegen, omdat de corona maatregelen verstrekkende gevolgen heeft voor de exploitatie, zou men kunnen stellen dat er ook voor andere stichtingen, die van grote maatschappelijke waarde zijn, mogelijkheden zijn om te kunnen rekenen op een bijdrage die de instandhouding waarborgt.”