'Corona zorgt voor een boel chagrijn'

De muziek moet uit, de kaarsen moeten weg en de reclameborden mogen niet naar buiten bij ondernemer Klaas Jager. Dat zorgde voor weerstand. Lees ook de uitgebreide reactie van de gemeente Putten.

Laurens Brouwer was afgelopen woensdag op weg naar het afhaalloket van Ko Jager toen hij zag dat hier boa’s bij de deur stonden.

"Van een kleine afstand volg ik het gesprek. De muziek moet uit, de kaarsen moeten weg en de reclameborden mogen er niet staan. Dit zou alles veel te gezellig maken en te veel mensen aantrekken. Even bekroop mij het nare gevoel dat we hier te maken hadden met een stelletje landverraders, maar zover wil ik het niet laten komen, want zij werken in opdracht van de gemeente Putten. Ik snap de eigenaar van de winkel maar al te goed, woest was hij. Om nog een beetje het hoofd boven water te houden, probeert hij er met zijn personeel het beste van te maken. Beste gemeente Putten, waar zijn jullie mee bezig, de besmettingsgraad is nihil in deze winkels, ze staan buiten de artikelen te overhandigen, terwijl jullie de markt toelaten met niet-essentiële artikelen. Mensen rollen over elkaar heen in de essentiële winkels, maar jullie gooien jullie eigen dorp in het diepe. Ik zie het beeld al voor me..... Gezellig door de dorpskern lopen, met negen van de tien winkels met kranten voor hun ramen geplakt.... Te huur.... Wie wil hier nou nog zitten. En helpen jullie ze dan wel als ze op de stoep staan voor bijstand? Beste gemeente Putten, ondernemers die met een kaarsje nog gezelligheid willen brengen, die sturen jullie de boa's op hun nek, met een vleugje wind, om dit laatste vlammetje te doven”, geeft Brouwer op facebook aan.
 
Klaas Jager geeft aan: ,,Toen die boa’s aangaven dat ik alles weg moest halen, omdat dit publiek naar het dorp zou trekken werd ik zo kwaad dat ik hen stevig van repliek diende. Een dag later stonden er twee agenten voor de deur om mij te vertellen dat ik dit wel serieus moest nemen, omdat er anders een boete boven mijn hoofd hangt. Wij probeerden gewoon wat gezelligheid t brengen maar zelfs dat mag niet. Afgelopen woensdag was het gezellig druk in het dorp en dat kwam door mijn muziekje en de brandende kaarsen. Daar trekken we volle zalen mee. Op datzelfde moment draaide de complete markt volop met essentiële en niet-essentiële kramen. Maar ik was de publiekstrekker. En begrijp me goed. Ik gun het iedere ondernemer.”

Klaas vervolgt: “Ook heb ik de burgemeester wederom niet in het dorp gezien om de ondernemers die het echt zwaar te verduren hebben een hart onder de riem te steken. Als er iets gebeurt in Nederland zie je de koning of de minister-president hun steun betuigen. Maar in Putten stuurt de burgemeester de boa’s op ons af. Je ziet het dorp verpauperen. De situatie wordt steeds nijpender, maar bestaande ondernemers die nog actief zijn worden op hun vingers getikt. De gemeente Putten geeft overigens ook niet het goede voorbeeld. Wij mogen geen versiering neerzetten, maar de gemeente zet drie grote kerstbomen op prominente plekken in het dorp neer. Wellicht trekt dat ook te veel publiek. Ondertussen blijven Alette en ik ons inzetten voor onze klanten. Zij mogen me altijd bellen om een bestelling door te geven."

“Met elkaar zitten wij in een ongelofelijk lastige situatie. Corona zorgt voor een boel chagrijn. Ook bij ons als gemeente. Als gemeente worden wij geconfronteerd met landelijke regelgeving die niet altijd uitblinkt in duidelijkheid. Tegelijkertijd is het onze taak als gemeente om die regels te handhaven. Zo is dat geregeld in ons land”, legt Toon Schuiling, woordvoerder van het college uit. “Over de regels en wijze van handhaven voert het college intensief overleg met de WCP en ook met de horeca. In het overleg met de ondernemers is afgesproken dat wij het uitschrijven van bonnen en het afgeven van formele waarschuwingen zoveel als mogelijk proberen te vermijden. De afgelopen dagen hebben onze boa’s winkeliers adviezen verstrekt over wat wel en niet kan op basis van de complexe regelgeving. Wij waarderen dit constructieve overleg met de ondernemers zeer. Ook de Puttense ondernemers worden fors geraakt door Corona. En als gemeente doen wij alles wat in ons vermogen ligt om de schade te beperken. Dit laat onverlet dat wij ondernemers - zo nodig - wel aanspreken op hun gedrag. Dat hebben wij de afgelopen weken gelukkig slechts eenmaal hoeven doen.”
 
Schuiling vervolgt: “Wij hebben de betreffende ondernemer gewezen op de landelijke regels zoals die gelden voor click en collect. Wij hebben hem aangegeven dat hij daar op dat moment niet aan voldeed. Conform de gemaakte afspraken met de lokale ondernemers is er geen formele waarschuwing afgegeven laat staan een bon uitgeschreven. De ondernemer in kwestie voldoet overigens inmiddels wel aan de regels. Als gemeente hebben wij er kennis van genomen dat deze kwestie voor de nodige ophef zorgt op de sociale media. Zoals geschreven zitten wij met elkaar in een ongelofelijk lastige situatie. Maar dat betekent niet dat wij elkaar maar van alles en nog wat moeten verwijten. De termen op sociale media gebezigd vinden wij buiten iedere proportie en raken ons zeer. Daar nemen wij afstand van. Onze medewerkers doen hun werk, in een super lastige situatie, dat doen ze naar eer en geweten.”