De boeren werken mee aan respectvolle razziaherdenking

De Puttense boeren werken mee aan een respectvolle razziaherdenking en halen de omgekeerde Nederlandse vlaggen tijdelijk weg.

De boeren uit Putten willen niemand voor het hoofd stoten tijdens de razziaherdenking die op zaterdag 1 oktober wordt gehouden.

"Daarom worden de omgekeerde vlaggen tijdelijk weggehaald uit respect en piëteit voor de nabestaanden, die hier mogelijk aanstoot aan nemen. De boeren behouden het recht de vlaggen weer terug te hangen", legt Anne Rozendaal, woordvoerder namens de boeren, uit.

Stil boerenprotest
Als stil boerenprotest wapperen er sinds zaterdag 16 juli ongeveer honderd omgekeerde Nederlandse vlaggen langs een aantal wegen in Putten om de grote nood, wanhoop en onzekerheid te symboliseren waar de boeren en hun gezinnen op dit moment in verkeren. In de week voor de razziaherdenking worden deze vlaggen door de boeren weggehaald.

Razzia
"Tijdens de razzia die in Putten op 1 en 2 oktober 1944 plaatsvond werden er 659 mannen uit Putten via kamp Amersfoort naar de Duitse stad Neuengamme afgevoerd. Van daaruit zijn deze mannen naar tachtig buitenkampen in de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein gebracht, waar de meesten onder erbarmelijke omstandigheden stierven. Slechts 48 mannen keerden terug. Op 1 oktober wordt de razzia herdacht. Het is bekend dat de razziaherdenking in Putten nog steeds een zaak is die bij veel nabestaanden emoties oproept en nog veel impact heeft. Tijdens deze herdenking is uit de deelstaat Sleeswijk Holstein ook een Duitse vertegenwoordiging aanwezig. De vlag van deze deelstaat is gelijk aan de omgekeerde Nederlandse vlag. Mede daardoor is het mogelijk dat de omgekeerde vlaggen nabestaanden en andere betrokkenen teveel raakt", legt Rozendaal uit.

Nederland in nood
"De vlaggen zijn een statement tegen het falende kabinetsbeleid met de waanzinnige stikstofmaatregelen. Deze maatregelen waarmee het kabinet de wettelijk vastgestelde reductiedoelstellingen wil gaan halen zijn gestoeld op een niet deugdelijk fundament. Als blijkt dat het kabinet de plannen doorzet behouden de boeren zich het recht om alle vlaggen na 2 oktober weer terug te hangen", aldus Rozendaal. "Boeren en hun gezinnen leven al jaren in onzekerheid. Het water staat velen aan de lippen. Ze dreigen hun boerderij kwijt te raken of misschien wel onteigend te worden. Vandaar het stille boerenprotest in de vorm van omgekeerde vlaggen. Een wanhoopskreet vanwege het onrecht wat hen wordt aangedaan."