De ChristenUnie zet in op een samenleving met oog voor elkaar

​TeunJan van Ooijen is sinds 2014 actief voor de lokale ChristenUnie. Zo’n zes jaar geleden werd hij raadslid en dit jaar werd hij gekozen tot fractievoorzitter van de ChristenUnie Putten. Als lijsttrekker stort hij zich enthousiast op de verkiezingscampagne. 

Aanstaande maandag (14 maart) openen de eerste stembussen in Putten.

Van Ooijen is in zijn rol voor de gemeenteraad gegroeid. “Ik ga altijd overal vol voor. En heb me hier ook volledig op gestort. Ik ben docent aan een middelbare school en gelukkig is dat goed te combineren met het vele raadswerk. Ik geniet echt van mijn werkzaamheden voor de raad en de commissie.”

Van Ooijen vervolgt: “Als raadslid kijk ik echt anders naar ons dorp. Zo vind ik het bankje dat voor het gemeentehuis is geplaatst met de letters PUTTEN een mooi voorbeeld. Dat bankje komt voort uit de jeugdgemeenteraad. Het is mooi dat we daar een bijdrage aan geleverd hebben. Net als het energielabel van het gemeentehuis. Dat was een ‘G’ en toen hebben we aangegeven dat we daar misschien een ‘A’ van moesten maken. Daar hebben we mooie stappen in gezet. Ik verheug me op de komende jaren en word er blij van om een aandeel te mogen leveren aan ons dorp. Deze plek is mij gegeven en ik mag hiermee de samenleving dienen vanuit mijn partij.”

De ChristenUnie wil zich de komende vier jaar inzetten voor een sterke samenleving met oog voor elkaar. “Oog hebben voor elkaar betekent ook wat we op de sociale media laten zien. We zien vaak de perfecte dingen, maar het leven is niet altijd perfect. Dat is ook lastig te begrijpen voor jongeren. Ieder mens heeft wel eens ergens last van of zit in een mindere fase. Dan is het ook goed om het daar met elkaar over te hebben. Ik geloof dat het belangrijk is om te laten zien dat het leven bij anderen ook niet altijd vlekkeloos verloopt. Jongeren hebben vaak die bevestiging nodig. Laten we er met elkaar voor zorgen dat jongeren het leven, na die zware coronaperiode, weer kunnen overzien en geef hen grip op de toekomst. Corona heeft voor veel eenzaamheid gezorgd en we hebben elkaar gemist. Voor mensen die onbedoeld eenzaam zijn willen we wel wat doen. Ons verkiezingsprogramma heet ‘Oog voor elkaar, oog voor Putten’ en dat is precies waar wij in willen investeren.”

Van Ooijen heeft wel eens moeite met de ‘oude’ politiek. “Laten we eens over onze eigen schaduw heen stappen. Zo kan ik me herinneren dat ik een standpunt had met betrekking tot een onderwerp en later kwam ik in de raad met een andere gedachte. Ik werd een slecht politicus genoemd. Maar je kunt toch ook tot een ander inzicht komen. Ik noem dat voortschrijdend inzicht. Ik wil op een constructieve manier samenwerken en niet bij de enkels worden afgezaagd. We dienen, als gemeenteraad, immers allemaal het algemene belang. We mogen ook wel eens een compliment aan een ander geven. Terwijl ik ook wel vasthoudt aan bepaalde principes, zoals bijvoorbeeld de zondagsrust. Ik word er blij van als ik zondags door het dorp fiets dat het zo rustig is. Maar het is aan de kiezer om daar iets van te vinden. We nemen ook principiële besluiten, maar ik moet altijd alles aan mezelf en mijn achterban uit kunnen leggen. Wij hebben geen dubbele agenda en alles wat niet schaadt aan mijn principes kan. Verder zoeken we altijd naar nieuwe ideeën, omdat we niet alles bij het oude willen laten.”

Van Ooijen is heel benieuwd naar de verkiezingsuitslag. “Maar ik heb er geen invloed op. We hebben een mooie achterban, een mooi verkiezingsprogramma met mooie punten die we graag uit zouden willen voeren. Maar we wachten eerst woensdag 16 maart af.”

 

ChristenUnie Putten