De Hypotheker Harderwijk: Geldverstrekkers verhogen massaal de rente

De stijgende hypotheekrente lijkt zijn entree te hebben gemaakt. Tientallen geldverstrekkers hebben afgelopen weken hun hypotheekrentes verhoogd en de stijgingen zetten deze week sterk door. Deze omslag kan het begin aanduiden van een structurele rentestijging.

Stijgingen hypotheekrente

Diverse banken hebben de afgelopen weken hun hypotheekrentes verhoogd. Het ging in eerste instantie om lichte verhogingen van enkele honderdsten, maar de laatste dagen stijgen de rentes fors door met stijgingen van soms meer dan 0,2%. De hypotheekrente annuïteitenhypotheek voor 30 jaar vast met NHG staat nu op zijn laagst op 1,42 procent en op zijn hoogst op 2,05 procent. De hypotheekrente annuïteitenhypotheek voor 30 jaar vast tot en met 100 procent van de marktwaarde is momenteel op zijn laagst 1,79 procent en op zijn hoogst 2,46 procent, maar voor de komende dagen zijn door bijna alle geldverstrekkers weer stijgingen aangekondigd.

Mogelijke oorzaak voor de stijgende rente
Al enige tijd zijn hypotheekrentes voor zowel de korte als lange termijn uitzonderlijk laag. Afgelopen najaar was al wel een lichte stijging te zien. Deze stijging lijkt zich nu door te zetten en is voornamelijk te herleiden naar de recent gestegen marktrente.  Eerder gaf De Nederlandsche Bank (DNB) al aan dat banken vanaf dit jaar hogere buffers moeten hanteren, rekening houdend met de stijgende inflatie en de toenemende huizenprijzen. 

Ben je benieuwd naar de hypotheekrenteverwachtingen van de komende tijd? De Hypotheker houdt een rentebarometer bij, waarin drie experts van ING, ABN AMRO en Obvion hun voorspellingen delen.

Wat zijn de gevolgen?
Met hogere rente kan je over het algemeen minder hypotheek krijgen. Dus ben je op zoek naar een woning, dan is het goed om, voordat je gaat bieden, jouw maximale hypotheek nog een keer te laten doorrekenen.

Maar de rentestijging is ook van belang als jouw rentevastperiode in de komende jaren gaat aflopen. Stel dat jouw rente nog vast staat tot 2025, en je wacht totdat die rente afloopt, dan betaal je vanaf 2025 misschien wel een veel hogere rente dan de rente van dit moment. Je kan dan overwegen om je hypotheekrente nu vast om te zetten, zodat je voor de komende 20 of 30 jaar zekerheid hebt over lage maandlasten. 

Wil je jouw hypotheekmogelijkheden laten doorrekenen voordat de rentestijgingen verder doorzetten? Plan dan een vrijblijvende afspraak met een van de adviseurs. Ze gaan graag voor je aan de slag.
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info