De Hypotheker Harderwijk: nieuwe hypotheekregels bij private lease

Een auto kopen op basis van een private lease constructie wordt steeds populairder. Inmiddels bieden vrijwel alle automaatschappijen de mogelijkheid aan. 

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een private lease invloed heeft op je hypotheek

Een private leasecontract heeft namelijk invloed op wat je maximaal kunt lenen.

Wat is private lease?
Bij private lease rijd je als particulier in een nieuwe auto, maar word je nooit eigenaar van de auto. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, waarin alle kosten voor de auto, behalve brandstof, zijn inbegrepen. Vaak kun je kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden en uit een maximaal aantal kilometers per jaar van bijvoorbeeld 10.000, 15.000 of 20.000. Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de te veel gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.

Private lease en BKR registratie
Het contract van je private lease auto wordt geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie), onder de code OA (Operational Autolease). Dit houdt in dat een private lease auto invloed heeft op je maximale hypotheek. Vaak word je hier bij het aangaan van een dergelijk contract niet actief op gewezen en kom je er pas achter op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek wilt afsluiten. Let op: het gaat hier alleen om private leasen, niet om zakelijk leasen.

Private lease bestaat uit twee delen: een financieel en een servicedeel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Tot 1 april 2022 wordt alleen het financiële deel geregistreerd bij het BKR, dit bedraagt 65% van de totale leasesom.

Wijziging BKR-toets private leaseauto vanaf 1 april 2022
Het BKR schrijft vanaf april 2022 alle nieuwe private autoleasecontracten in voor 100% van de totaalsom en niet meer voor 65% van de totaalsom. Hierdoor wordt de volledige werkelijke last meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek in plaats van 65% van de last. Deze wijziging kan ervoor zorgen dat je in 2022 een lagere hypotheek kunt krijgen dan in 2021 als je een private leasecontract hebt. Het is nog niet bekend wat het BKR doet met private autoleasecontracten die al bestaan op 1 april 2022. 

Private lease hypotheek omzeilen
Het is niet toegestaan om je private lease contract te omzeilen bij het aanvragen van een hypotheek. Bovendien staat het private lease contract geregistreerd bij het BKR, dus komt dit bij het afsluiten van de hypotheek toch wel boven water. Wat wel een oplossing kan zijn, is om bij het aangaan van het leasecontract alvast een deel vooruit te betalen. Dit kan alleen lang niet bij elke leasemaatschappij. Een andere mogelijkheid is om op het moment dat je een huis wilt gaan kopen, het bestaande leasecontract af te kopen. Check vooraf goed het contract, want daarin staat wat de gevolgen zijn van het ontbinden van de overeenkomst. Vaak moet je dan een paar termijnen als afkoopsom betalen of bijvoorbeeld een boete van 40% van de resterende leasetermijnen. Het is vaak de vraag of je daarmee uiteindelijk voordeliger uit gaat zijn.

Een huis kopen met een private lease contract
Wil je een private leasecontract aangaan, dan is het verstandig om te bedenken of je tijdens de looptijd van het contract van plan bent een huis te kopen. Is het antwoord ja, bedenk dan dat het leasecontract van grote invloed kan zijn op je leenbedrag. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek.

Kijk voor rekenvoorbeelden van het effect van private lease op de website.

Wil je weten wat de nieuwe regels concreet voor jou betekenen? Plan een vrijblijvende afspraak met een van de adviseurs. Ze gaan graag voor je aan de slag.
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info