​De keuze is reuze (column)

37 partijen doen volgende week mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat zijn er 11 meer dan bij de vorige verkiezingen. ‘Healthy Earth’, ‘Zorgend Nederland’, ‘EVERT!’ en ‘De Jongeren Partij’ hadden hun zaakjes niet op orde en mochten van de Kiesraad niet meedoen, anders hadden Nederlanders zelfs uit 41 partijen kunnen kiezen.

Maar er is nog genoeg te kiezen over, waaronder partijen met prachtige namen als ‘Code Oranje, ‘De Feestpartij (DFP)’ ‘Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven, A.J.L.B.’ en natuurlijk het ‘U-Buntu Connected Front’.

Zo’n gigantische keuze heeft voordelen: er valt wat te kiezen en met zo’n enorm stembiljet in je handen houd je al snel 1,5 meter afstand.

Toch zit er misschien ook wel een zorgwekkende kant aan zo veel versplintering. De wil om er samen uit te komen lijkt af te nemen en het vermogen om af en toe je eigen mening opzij te zetten voor het grotere geheel eveneens.

Ben je het niet eens met de partijlijn? Lekker afsplitsen! Geen zin om met anderen te overleggen over de te volgen koers? Gewoon je eigen partij oprichten! Wel zo makkelijk.

Toch is het recht om een eigen partij op te richten en een gooi te doen naar een zetel een democratisch recht wat we altijd moeten blijven verdedigen. Ongeacht wat de inhoudelijke standpunten ook zijn, vind ik het wel belangrijk dat je als partij een visie hebt op de hele samenleving, en niet alleen op jouw eigen kleine deelbelang. Mij is altijd geleerd dat je moet stemmen op een partij waarvan jij denkt dat die het beste is voor heel Nederland, in al zijn facetten, van onderwijs tot landbouw en ontwikkelingssamenwerking. Je stemt als burger, en niet als consument. Het stemhokje is geen supermarkt en de samenleving is heel wat groter dan alleen jouw eigen belang en portemonnee.

Albert Einstein zei eens: “Het is makkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel.” Als we wat meer met elkaar in gesprek zouden gaan, ook met mensen waarmee je het niet direct eens bent, kan het stembiljet in 2025 weer veel kleiner.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Jan van Meerveld, raadslid van het CDA. Reageren? Stuur een email naar [email protected]