De Ossenmarkt komt er weer aan

De Ossenmarkt is al jaren niet meer weg te denken uit Putten. Vaste prik op de tweede woensdag in oktober staat er een grootse, gezellige jaarmarkt in Putten op het programma. Dit jaar is het op woensdag 12 oktober 2022 weer als vanouds de meest gezellige dag van het jaar.

Tijden van vroeger herleven op deze dag

Deze traditionele najaarsmarkt is al eeuwen oud. De aanleiding tot een bezoek aan de vroegere 'beesten­markt' mag in de loop der jaren veranderd zijn, de 'mart' trekt nog altijd duizenden bezoekers. De Ossenmarkt blijft een gezellige dag om naartoe te gaan, met zijn traditionele najaarsmarkt met onder andere een braderie, een vlooienmarkt, oude ambachten en een kinderboerderij. Het terrein achter het gemeentehuis staat in het teken van de boerderij, waarbij weer grote landbouwwerktuigen te zien zullen zijn. 

De werkgroep evenementencommissie, van de Mariahoeve, houdt een demonstratie dorsen tijdens de Ossenmarkt. De rogge is geteeld op de Mariahoeve, geoogst tijdens het oogstfeest op 30 juni en wordt aangevoerd op een oude boerenwagen . Er wordt gedorst met een dorsmachine, welke door de dorsploeg drie jaar geleden is aangekocht. Daarnaast wordt gedorst met dorsstok en dorsvlegel, waarna de rogge wordt geschoond met een wannemolen. Er worden optredens verzorgd door de Puttense Boerendansers en er zijn diverse oude ambachten te zien. Daarnaast is er in de Kerkstraat, Dorpstraat, en Achterstraat een gezellige braderie met kinderboerderij, oude ambachten, optredens van de Kajuitzangers en de Boerdendansers.

Uitgelaten
Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren­jongens en -deerns, die er elk jaar weer een 'bar drukke' en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week inclusief de kost. Vaak met roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de 'jaarwedde' uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak... Maar de Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een 'vrijmarkt'.

Handel
Ook was er op de Ossenmarkt, en daar komt de naam vandaan, een levendige handel in ossen en koeien. Niemand weet precies wanneer die ossenmarkt is ontstaan, al moet dat eeuwen geleden zijn. Vroeger lag Putten in een arme streek. Er waren alleen wat heidevelden met hier en daar een akkertje ertussen. De kleine boeren kochten in het voorjaar een os of een koe om die voor de ploeg te kunnen spannen. Als dan in het najaar, zo rond half oktober, het werk op het land was gedaan, probeerde men weer van die trekkracht af te komen omdat het land niet genoeg opleverde om zo'n dier in de winter te voeren. 

Dat kwam de meesten te duur te staan. Dus verkochten ze in oktober die ossen weer. Zo moeten in Putten de voorjaarsmarkt en de grote najaarsmarkt zijn ontstaan. De vroegere aanleiding tot de Ossenmarkt bestaat niet meer. De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers zijn tegenwoordig in keurige arbeidsvoor­waarden geregeld. Handel in vee gebeurt in het groot op de grote veemark­ten. Toch heeft Putten de traditionele markt nooit helemaal vaarwel gezegd. De markt bruist nog steeds van activiteiten.

Al zijn de ossen ingeruild voor tractoren, al doen moderne landbouwmachines het werk van de boerenknechten en zijn oude ambachten nu een bezienswaardig­heid, de sfeer van de oude Ossenmarkt is er nog steeds. En daarom is de Putter Ossenmarkt nog altijd een gebeurtenis die duizenden bezoekers niet graag zouden willen missen.

De Ossenmarkt vindt plaats achter het gemeentehuis en De Aker, op het Fontanusplein, Kerkplein en in de Kerkstraat, Dorpsstraat, Molenstraat, Achterstraat en Verlengde Dorpsstraat.