De Week van de Dementie succesvol verlopen

De officiële start van de Week van de Dementie in Putten was afgelopen dinsdagavond, 21 september. Het was die dag Wereld Alzheimer Dag. Dé dag om extra aandacht te besteden aan dementie.

Wethouder Koops gaf het startschot met zijn kijk op dementie en hoe belangrijk de aandacht is voor deze ziekte.

Daarnaast vertelde hij hoe de gemeente Putten hiermee om wil gaan.

Mexicaans tintje
Na de officiële woorden gaven Joris Linssen en zijn band Caramba een optreden. Liedjes van ‘wereldberoemde’ plaatselijke zangers uit allerlei provincies werden gespeeld met een Mexicaans tintje en het publiek zong en deinde vrolijk mee.

Na zijn optreden vertelde Joris het verhaal achter de wensboom die op dat moment nog verborgen onder een doek op het podium stond. Samen met wethouders Koops en Koekkoek onthulde hij de boom die kunstenaar Jan Mastenbroek gemaakt heeft van een echte boom.


Een boom met wensen
Vanuit de stichting Gelukkig Ouder Worden is dit wensboomproject bedacht om mensen met ouderdomsziektes als dementie en Parkinson in het zonnetje te zetten door eenvoudige (voor hen ingebrachte) wensen te vervullen en hun hiermee plezier te bezorgen. De boom zal her en der opduiken in Putten. Iedereen die een wens heeft voor zichzelf of voor anderen kan een wens in de boom hangen.

De vele gezichten van dementie
Een aantal maanden geleden zijn een flink aantal kunstenaars uit Putten aan de slag gegaan met het creëren van een kunstwerk met als thema ‘De vele gezichten van dementie’. Op de openingsavond maakte wethouder Koekkoek de winnaar bekend; Bertha van de Hoek met haar mooie schilderij ‘De glimlach die alles mooier maakt’. De rest van de week hebben alle kunstwerken in Stroud, bij diverse zorginstellingen en in de Gereformeerde Kerk gestaan.

Voorlezen bij Puttense scholen
Veertien basisscholen ontvingen afgelopen week voor al hun onder- en middenbouwgroepen een gratis voorleesboek. Naast de voorleesboeken werden er ook speciale kaarten uitgedeeld, die de kinderen kunnen inkleuren en mogen verzenden naar bijvoorbeeld hun opa’s en oma’s.

Deze actie stond in het teken van Wereld Alzheimer Dag. Voor de allerkleinsten was er het boek ‘Tijger in de war’ van Jacques Vriens en voor de iets oudere kinderen ‘Gevonden’ van Jeroen van den Berg. De initiatiefnemers van De Week van de Dementie in Putten hopen hiermee alle juffen en meesters aan te zetten tot het (voor)lezen van de boeken en daarmee ook spelenderwijs de kinderen bekend te maken met de ziekte dementie.

Bij basisscholen PCB De Wegwijzer en OBS Korenbloem werden de eerste hoofdstukken voorgelezen door Jack van Zundert, medewerker van Bibliotheek NW Veluwe. Daar werden de verhalen met veel enthousiasme ontvangen. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de gemeente Putten.



Brede verbinding
Op de andere dagen van de Week van de Dementie vonden er nog meerdere activiteiten plaats. Deze activiteiten gaven een mooie verbinding tussen jong en oud, tussen mantelzorgers en professionals, tussen mensen die wel en (nog) niet te maken hebben met dementie. Zo was er een gymmiddag met kinderen en ouderen, de dubbellunch met leerlingen van College Groevenbeek en ouderen, de diaconale avond met spreker Ds. Tim van Iersel en als afsluiter de oldtimerdag bij diverse zorginstellingen.