De Wegwijzer wint creatieve scholenwedstrijd

Basisschool De wegwijzer heeft 750 euro gewonnen in de scholenwedstrijd die Stroud heeft uitgeschreven in het kader van hun 75-jarig bestaan. Dat bedrag mag worden besteed aan het opknappen van het schoolplein.

Omdat Stroud 75 jaar bestaat wordt er deze week een feestweek gehouden en vanmiddag (woensdag 18 oktober) vond de aftrap van de feestelijkheden plaats met een kindermiddag

“We hebben alle basisscholen van Putten uitgenodigd voor een creatieve scholenwedstrijd. De opdracht was om een 2d kunstwerk te maken van 70 centimeter bij 50 centimeter dat kan worden opgehangen. Het thema was ‘ons dorpshuis Stroud’”, aldus André van Zoeren, beheerder van Stroud.

Wethouder Sander van Nieuwenhuizen mag de prijsuitreiking verzorgen. “Wij zijn hier bij elkaar voor de start van een bijzondere week, want deze week vieren we het 75-jarig bestaan van Stroud. Al 75 jaar heeft Stroud als ‘buurthuis van Putten’ veel betekend voor onze gemeenschap. Vanaf het prille begin, aan het einde van de tweede wereldoorlog, waren er plannen om iets voor de jeugd van Putten te doen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe deze eerste plannen uiteindelijk hebben geleid tot wat Stroud vandaag de dag is; namelijk een centrale ontmoetingsplek voor jong en oud waarin ontzettend veel Puttenaren elkaar ontmoeten rondom het mooie culturele aanbod. Maar Stroud is zoveel meer. Het is ook de plek waar zorg- en welzijnsorganisaties inwoners met elkaar en met vrijwilligers verbinden. Stroud is een thuisbasis voor veel vrijwilligers en een vertrouwde plek voor veel inwoners geworden. Stroud is de thuisbasis voor veel zorg- en welzijnsinstanties in onze gemeente en Stroud is tevens de thuisbasis en de bakermat van cultuur en theater in Putten.”

Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Daarmee kom ik op de scholenwedstrijd die Stroud voor deze feestweek heeft georganiseerd. Vijf basisscholen in Putten hebben een prachtig kunstwerk gemaakt en de komende periode zijn alle kunstwerken te bewonderen in de foyer. Maar… er kan maar één school de winnaar zijn.” Bestuurslid Henriëtte Houtsma wil voor de bekendmaking van de winnende school nog even wat kwijt: “Het kunstwerk gaat over alle aspecten van Stroud. De namen van de makers waren en zijn bij de jury niet bekend, want de jury heeft geen enkel belang bij een of meerder scholen.”

De wethouder leest het juryrapport voor: “In het schilderij is veel te zien van wat er binnen de muren van Stroud gebeurt. In eerste instantie ziet het schilderij er egaal uit, maar door goed te kijken zie je steeds meer. De vrolijke kleuren geven de tekening iets feestelijks maar het blijft toch rustig. Er is een drukte van veel figuren voor het gebouw en je kunt door de ramen zien wat er binnen gebeurt. De manier van tekenen suggereert een enorm gebouw, maar het getekende Stroud is niet dominant. De aanwezige kinderen zijn net zo belangrijk.” Met tromgeroffel maakt Van Nieuwenhuizen bekend dat basisschool De Wegwijzer heeft gewonnen en dat zij de cheque van 750 euro in ontvangst mogen nemen.

Tijdens de kindermiddag die na de prijsuitreiking volgde sminkten de clowns Jut en Jul de aanwezige kinderen.
(Foto's en tekst: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer)