​De wethouders ´t Jong en Cornelissen blikken vooruit op 2024

​De wethouders ´t Jong en Cornelissen blikken vooruit op 2024. Wat kunnen we het komende jaar verwachten en waar zitten de knelpunten voor Putten.

In gesprek met wethouder Ewoud ´t Jong en wethouder Bertus Cornelissen

Bertus Cornelissen verwacht dat netcongestie het komende jaar zeker de kop op zal steken. “We dachten eerst dat stikstof ons probleem zou zijn, maar daar komen we wel uit. Netcongestie is het probleem voor komend jaar. Vandaag hebben we er nog geen last van, maar als we beginnen aan de bouw van woonwijk Halvinkhuizen en bedrijventerrein Henslare wordt het wel echt spannend. We maken steeds meer gebruik van elektriciteit en dat vraagt veel meer energie. We hebben daarom zwaardere mogelijkheden nodig. TenneT verzorgt het hoofdnet en Liander is de netbeheerder van stroom lokaal en regionaal. Deze bedrijven hebben netcongestie wel zien aankomen, maar zijn te laat begonnen met investeren. Liander gaat de komende jaren veel geld investeren en de leidingen dikker maken. Ook worden de aankomende jaren tienduizenden transformatorstations (trafo’s) geplaatst om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen. Dat wordt best een enorme operatie”, legt wethouder Cornelissen uit.  “De komende tijd gaat Liander gesprekken voeren met alle Nederlandse gemeenten. Ik wil natuurlijk graag weten wanneer ze in Putten aan de gang gaan. Voor ons is het belangrijk om te weten of ze volgend jaar of pas in 2028 aan de slag gaan in Putten. We verwachten dat de problemen met betrekking tot het leveren van voldoende energie nog tot 2029 kunnen duren.”

Cornelissen vervolgt: “In de tussentijd moeten we voor onze projecten kijken hoe we slim met energie om kunnen gaan. Is het verstandig om accu’s in woonwijken te plaatsen of moeten we meer met zon en wind. Kunnen we een collectief systeem uitrollen in Halvinkhuizen of plaatsen we individuele poorten in Rimpeler. We zijn alle mogelijkheden aan het bekijken. Waardoor we minder afhankelijk worden van het net. We houden dus de planning van Liander in de gaten, maar denken er ook over om off-grid (van het net af) te gaan. Als we minder afhankelijk willen zijn van het elektriciteitsnet dan vraagt dat om inventiviteit aan de voorkant. Regionaal wisselen we ideeën uit om van elkaar te kunnen leren. Crises zorgen altijd voor nieuwe uitdagingen, maar ik vind het wel belangrijk dat de basisvoorwaarden in orde zijn.”

Ook een uitdaging voor het komende jaar is, volgens wethouder ’t Jong, de invoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, te horen en te ruiken is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.  “De omgevingswet is sinds 1 januari van kracht. We hebben alles zo goed mogelijk voorbereid en hebben er vertrouwen in dat het goed gaat. Wel wil ik graag onze inwoners oproepen om zich te melden als ze ergens tegen aanlopen. Klop gerust bij ons aan, wij zijn erop voorbereid.”
 
Digitale veiligheid zal ook aandacht blijven vragen de komende jaren. “Zowel intern als extern moeten we hier actief op blijven sturen. Het komende jaar willen we meer aandacht besteden aan cybercrime. We moeten onze inwoners hiervan bewust blijven maken. Het komende jaar richten we ons extra op jongeren. Ook voor ouderen en bedrijven zullen we ons een jaar lang inzetten. Extra aandacht aan besteden. Er gebeurt thuis ook zo veel ellende met cybercrime, daar gaan we ons op richten het komende jaren. Iedere groep vraagt ook een andere aandacht”, aldus ’t Jong.

Over de transformatie van de Ambachtstraat geeft wethouder Cornelissen aan dat er gewerkt wordt aan het opstellen van een ontwikkelstrategie. “Allereerst brengen we in kaart wie er allemaal zijn gevestigd en hoe de milieucirkels lopen. Verder gaan we bedenken welke rol we als gemeente in de transformatie van de Ambachtstraat willen spelen. Gaan we alles opkopen? Of laten we het aan de markt over. Wat wordt onze rol en wat wordt de rol van de bedrijven. Dat krijgen we in de loop van dit jaar helder. Omdat de Ambachtstraat best dichtbij Elim ligt denken we wel dat het een interessant gebied kan zijn voor ouderen om daar te wonen. We hebben nu de stap gezet om alles in kaart te brengen en daarna gaan we er verder mee aan de slag. Ook de ontwikkeling van bedrijventerrein Henslare staat op het programma”, aldus Cornelissen. “We hebben de afgelopen tijd best veel inbreidingsplannen gehad en er zijn buitengewoon weinig zienswijzen op de diverse projecten binnengekomen. Kennelijk is de omgeving het er wel mee eens dat we die inbreidingslocatie gebruiken voor woningbouw.” Op de vraag waarom het bij sommige projecten zolang duurt voordat er gebouwd wordt geeft de wethouder aan: “Wij maken de plannen mogelijk door bestemmingsplannen te wijzigen en vergunningen te verstrekken, maar dat betekent niet dat de huizen er dan direct staan. Er zijn in de diverse projecten ook zaken die buiten de macht van de gemeente liggen, zoals het tekort aan personeel of bouwmaterialen.”

Over het verhogen van de gemeentelijke belastingen geeft wethouder ´t Jong aan dat de belastingen alleen zijn verhoogd met de indexering. “Dat is noodzakelijk, omdat onze uitgaven ook meestijgen met de indexering. We hebben inderdaad redelijke reserves, maar die zijn bedoeld om te kunnen investeren in de grote projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van een nieuwe sporthal, het aanleggen van een rondweg of nieuwbouw voor Groevenbeek. Daarvoor zijn onze reserves erg belangrijk. Vaak geven we geld op voorhand uit, zonder dat het in eerste instantie iets oplevert”, legt ’t Jong uit. “Putten hoort nog steeds bij de tien procent goedkoopste gemeenten van Nederland. Het is wel de vraag of dit na 2026 nog steeds zo blijft. Daarvoor zijn we afhankelijk van de subsidies die we van het Rijk krijgen. Tot nu toe presenteren we nog jaarlijks een sluitende begroting zonder de belastingen te verhogen.”

Wethouders 't Jong en Cornelissen over netcongestie, de Omgevingswet, digitale veiligheid, de transformatie van de Ambachtstraat en gemeentelijke belastingen. Foto en tekst: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer