​Debat Europese verkiezingen op Veluwe FM

In het kader van de Europese verkiezingen gaan kandidaten van diverse politieke partijen op woensdagavond 22 en 29 mei bij Veluwe FM met elkaar in debat over de grote actuele onderwerpen. 

De organisatie is in handen van de raadsleden Albert de Bruin (VVD) en Herman Luitjes (Wij Putten).

Albert de Bruin en Herman Luitjes slaan voor de derde keer in korte tijd de handen ineen. Dit keer voor de Europese verkiezingen die op donderdag 6 juni worden gehouden. Ze deden dat vorig jaar ook al voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen. Albert de Bruin: “We vinden het erg belangrijk dat onze inwoners gebruikmaken van het democratisch recht om te stemmen. Dan is het ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Dit debat draagt hieraan bij.” Ook Erwin Schipper en Jens Jaap van Wijncoop maken deel uit van de organisatie.

Defensie en veiligheid
Het radiodebat duurt twee uur en is opgeknipt in vieren blokken van een half uur. Er wordt afgetrapt met het onderwerp defensie en veiligheid. Een van de meest actuele en indringende problemen van dit moment. Vrede en veiligheid in Europa is actueler dan ooit. En wat betekent dat dan voor de Europese Unie?

Digitale economie
In het tweede blok komt de digitale economie aan de orde. Welke uitdagingen staan ons te wachten en wat betekent kunstmatige intelligentie voor ons dagelijks leven? Voltrekt zich een revolutie, terwijl we het ons nauwelijks realiseren? Economie stopt niet meer bij onze landsgrenzen en de grip op de multinationals is zelfs voor de Europese Unie een uitdaging.

Landbouw en klimaat
In het derde blok komt landbouw en klimaat aan de orde. Als Europa, zeg maar Brussel, ergens een heel dikke vinger in de pap heeft, dan is het wel in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Met vele miljarden aan subsidies wordt de landbouw in Europa in de benen gehouden. Omdat de voedselproductie gegarandeerd moet zijn. Maar ook op het gebied van klimaat speelt Europa een belangrijke rol.

Migratie
Het vierde en laatste onderwerp is wellicht wel het meest hardnekkige onderwerp. Migratie. Zowel van binnen als van buiten de Europese Unie. In ieder geval in Nederland een heel groot onderwerp, waarbij internationale afspraken een belangrijke rol spelen. Welke rol kan Europa hierin spelen, is de centrale vraag.

Deelnemende partijen
De acht grootste partijen bij de laatst gehouden Tweede Kamerverkiezingen in Putten zijn uitgenodigd. Bij afzeggingen zijn de eerstvolgenden op de lijst uitgenodigd. Het resultaat is dat op 22 mei NSC, D66 en CDA meedoen, en op 29 mei VVD, SGP en ChristenUnie. Herman Luitjes: “Europa is erg belangrijk! En allang niet meer een ver-van-mijn-bedshow. We zijn blij dat zes partijen in het grote Europa de weg naar Putten hebben weten te vinden. Wel jammer dat grote partijen als PVV, BBB en GroenLinks/PvdA niet op de uitnodiging wilden ingaan.”

De kandidaten
NSC vaardigt op 22 mei Reinout van Malenstein af, hij staat als derde op de lijst en komt uit Enschede. Voor D66 doet Hendri Nortier mee, hij komt uit Barneveld en staat nr. 14 op de lijst. Voor het CDA komt Arjan Tolkamp, uit Aalten en staat tiende op de kandidatenlijst.

Op 29 mei komt Pieter-Bas van Suijlichem voor de VVD. Hij woont in Utrecht en staat nummer 12 op de lijst. Voor de SGP geeft Harold Hooglander uit Gouda acte de préséance, nummer 2 van de lijst en ChristenUnie vaardigt Johanna Koffeman-Kramer uit Urk af. Zij staat 4e op de lijst.

Het debat is te beluisteren via Veluwe FM op woensdagavond 22 mei en woensdagavond 29 mei tussen 18.00 uur en 20.00 uur.