Deelnemers 'Putten in het Groen' halen hun beplanting op

Auto's met aanhangers reden vanmorgen af en aan op het parkeerteerrein aan de Halvinkhuizerweg. De dertig deelnemers van het beplantingsproject Putten in het Groen ontvingen daar hun beplanting.

Zij gaan 13.500 stuks bosplantsoen en 135 hoogstamfruitbomen planten op hun eigen terrein 

Het planten van 13.500 stuks bosplantsoen is goed voor 10 kilometer aan landschapselementen, zoals struweelhaag en hakhoutbosje. “Een geweldig resultaat en zeer waardevol voor het vergroten van de biodiversiteit in het landschap van de gemeente Putten”, vindt wethouder Cornelissen.

Streekeigen beplanting versterkt biodiversiteit en landschap
De uitvoering van dit project is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De adviseur van de stichting bezocht elke deelnemer. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype waar de bewoner woont. Door deze actie worden de percelen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard, vogelbosje of een combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten verhogen inwoners de biodiversiteit en helpen ze mee aan het behoud van het streekeigen landschap.

Het aanbrengen van landschapselementen zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor de Veluwe. Wethouder Cornelissen: “Om de biodiversiteit in het landelijk gebied te verbeteren, komt er ook een gemeentelijk actieplan biodiversiteit. Daarmee inventariseren wij kansen en benoemen wij de prioriteiten op korte termijn.”
    
    

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Putten en de provincie Gelderland.