Dierenambulance Putten-Barneveld stopt ermee

Dierenambulance Putten-Barneveld stopt met haar werkzaamheden. Volgens het bestuur komen de gemeentes Putten en Barneveld hun afspraken niet na en zit de Dierenambulance met een tekort aan vrijwilligers en een begrotingstekort.

Gemeentes komen afspraken niet na

Het begrotingstekort bedraagt 25.000 euro per jaar. Het contract met de gemeentes is per 1 januari 2021 eenzijdig opgezegd.

De voorzitter en penningmeester van de Dierenambulance Putten-Barneveld zijn van mening dat de gemeentes zich niet houden aan hun beloftes. "De toezegging van één van de twee gemeentes om actief vrijwilligers en sponsors te werven heeft tot dusver niet veel opgeleverd, aldus voorzitter Cor Lubbers. “Bij het opstarten van de dierenambulance in 2018 heeft de gemeente in diverse kranten advertenties geplaatst. Maar daar is niets uitgekomen en de gemeente heeft het erbij gelaten.”

"Op dit moment kampen we met een groot tekort aan vrijwilligers. We zijn met zijn vijven, maar de gemeentes verwachten wel van ons dat we 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar zijn. Dat is met vijf vrijwilligers niet te doen.”

Gewonde vogels
Daarnaast is er onenigheid over de dienstverlening. “Het meeste werk zit in het ophalen van gewonde vogels, maar daar willen de gemeentes niet voor betalen,” zegt Lubbers. “We vragen ons dan af wie er wél verantwoordelijk voor de vogels is.”

De Dierenambulance komt niet uit met het gestelde budget. Penningmeester Hans Verkerk geeft aan: “Elk jaar komen we 25.000 euro tekort.” "De gemeentes hebben een mediator ingeschakeld en een extra geldbedrag aangeboden van 5.000 euro per jaar, maar dat blijft ontoereikend", aldus de voorzitter.

Foto: Archief (Burgemeester Lambooij en een afvaardiging van de gemeente Barneveld zetten handtekening onder het contract met de dierenambulance eind 2017)