Dolfinarium wil moderne, educatieve dierentuin zijn

Door Harry Schipper – ‘Meer leisure’, dus wel pret met water, maar niet langer pret met dieren. Het Dolfinarium in Harderwijk verandert de komende jaren van een zeezoogdierenpark in een educatief park met zeezoogdieren, dat bij wil dragen aan natuurbehoud.

En die zeezoogdieren krijgen allemaal wat meer ruimte door de emigratie van acht dolfijnen, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen naar een park in China

Dat maakte Dolfinariumdirecteur Alex Tiebot deze maandag bekend tijdens een persconferentie waar ook de landelijke pers op af was gekomen. Iedereen is immers nieuwsgierig naar de toekomstplannen van het zeezoogdierenpark , die vorig jaar in een rapport flinke kritiek kreeg van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Dat rapport leidde zelfs tot Kamervragen, waarbij minister Carola Schouten verbeteringen beloofde.

Die verbeteringen presenteerde Tiebot in de vorm van meer ruimte voor de dieren door het totale aantal dieren op het park in te krimpen. De transformatie naar een moderne dierentuin houdt volgens hem in dat het publiek voortaan alleen nog maar natuurlijk soorteigen gedrag van de dieren krijgt te zien. Het Dolfinarium wil ook haar rol pakken als een dierentuin waar mensen meer leren over de natuur en de kwetsbaarheid daarvan. “Het Dolfinarium gaat met de stroom mee. We transformeren naar een nieuwe opzet, waarbij we educatie flink willen versterken en met een sterkte focus op natuurbehoud”, aldus Tiebot.

De nieuwe strategie van het Dolfinarium zit volgens hem vervat in het nieuwe motto: ‘ontdek, beleef, bescherm’. De koersverandering zette het Dolfinarium in 2017 al in door te stoppen met het actieve fokprogramma van de dolfijnen. Tiebot ziet ook meer heil in ‘aanvullende leisure’, zoals het nieuwe waterpretpark met de grote waterglijbanen. “Vooral voor kinderen tot en met twaalf jaar, bijvoorbeeld door indoorspeelhallen, maar ook buitengebieden waar ze zelf dingen kunnen ontdekken”.

Het Dolfinarium is net als andere dierentuinen in Nederland zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Vlak voordat corona uitbrak kwam het zeedierenpark net weer in de zwarte cijfers, na jaren verlies te hebben geleden. In 2015 werd het park van Compagnie des Alpes overgenomen door het Luxemburgse bedrijf Continental Leisure Projects, dat is gelieerd aan de Spaanse Aspro Group. Een grondige reorganisatie volgde. De beslissing om meer te focussen op leisure in de vorm van twee waterspeeltuinen met waterglijbanen en educatieve ruimtes voor scholen betaalde zich uit. Tot corona uitbrak. Aspro Group moet nu flink geld bijpassen, want ook de voor de zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen, robben en walrussen geldt dat de vis duur moet worden betaald.

De journalisten die de persconferentie in het park hadden gevolgd werden buiten opgewacht door twee leden van World Animal Protection. Deze wereldwijde actieve actiegroep heeft in Nederland meer dan honderdduizend donateurs en maakt zich zorgen over het lot van de in gevangenschap gehouden zeedieren in het Dolfinarium. “Ze worden heus wel goed verzorgd in het Dolfinarium, maar zulke dieren horen niet in gevangenschap thuis”, aldus Dirk-Jan Verdonk. “Wat dat betreft houden we ons hart vast voor de dieren die naar een park in China gaan. Want in China gelden qua dierenwelzijn toch andere normen dan hier in Europa en lopen ze toch achterop”.