'Doorpakken woningbouw voor de Puttense starter'

De huidige coalitie van SGP, CU, CDA en Gemeentebelangen wil dat er zo snel mogelijk gestart wordt met de bouw van bijna 1300 woningen, waaronder ook woningen voor Puttense starters.

Daarom is in 2019 vastgelegd dat vijftien procent van de woningen een prijs heeft onder de 210.000 euro

Vanaf 2019 zijn de woningprijzen met ruim 38 procent gestegen. De bouwkosten zijn in deze periode ook fors gestegen. "Er zijn signalen dat nieuwbouwprojecten zoals Halvinkhuizen en De Bosrande financieel onder druk staan waarmee het risico reëel is dat projectontwikkelaars in Putten afhaken. Ook komt de kwaliteit van de goedkope woningen onder druk te staan, wat bijvoorbeeld leidt tot de bouw van appartementen van minder dan dertig vierkante meter", legt raadslid Koornneef van Gemeentebelangen uit.

"Door de prijsgrens voor goedkope woningen te indexeren van 210.000 euro naar 270.000 euro kan een volgende stap gezet worden in de ontwikkeling van Halvinkhuizen. De ontwikkeling van Halvinkhuizen heeft al te lang stilgelegen en deze coalitie wil niet dat er weer vier jaar verloren gaan. Bovendien zorgt een indexatie van de prijzen dat er volwaardige starterswoningen worden gebouwd. Verder wil de coalitie dat de gemeente voor de Puttense starters bij de uitwerking van de woningbouwplannen zorgt dat er ook goedkopere woningen tot 250.000 euro gebouwd worden. Er loopt inmiddels een onderzoek naar goedkope/betaalbare koopconcepten waarbij de gemeente starters helpt bij de koop van hun eerste woning. Maar voor de ontwikkeling van Halvinkhuizen kan niet meer gewacht worden op de uitkomsten van dit onderzoek, we moeten als Puttense politiek nu door met de woningbouw voor Putten", aldus Koornneef.

"Komende donderdag bespreekt de gemeenteraad de indexatie van de prijzen uit de Woonvisie. De coalitiepartijen (SGP, CU, CDA en Gemeentebelangen) dienen gezamenlijk een amendement in om goedkope koopwoningen maximaal te indexeren tot 270.000 euro en niet de door het college voorgestelde 280.000 euro. Ook wordt een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen de helft van de goedkope koopwoningen niet duurder te maken dan maximaal 250.000 euro. Hiermee denken we het maximale te bereiken voor de Puttense starters."